Uutiset

Suomen ympäristötavoitteet ovat vahvasti esillä EU:n pitkän aikavälin budjetin suunnittelussa – Taustalla kummittelee Brexit

Eurooppaministeri Tuppurainen ja komissaari Oettinger keskustelivat maanantaina Helsingissä budjetin valmistelusta ja Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteista. Brexitin aiheuttama epävarmuus heijastuu myös budjettineuvotteluihin.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen tapasi maanantaina komissaari Günther Oettingerin (oikealla) Mukana oli pääministeri Antti Rinne. Kuva: Kimmo Penttinen
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen tapasi maanantaina komissaari Günther Oettingerin (oikealla) Mukana oli pääministeri Antti Rinne. Kuva: Kimmo Penttinen

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) pitää Suomen EU-puheenjohtajuuden pitkän aikavälin budjetin valmistelun aikataulua kunnianhimoisena. Budjetin pitäisi olla kasassa vuoden loppuun mennessä.

Tuppurainen ja EU:n budjetista ja henkilöstöstä vastaava komissaari Günther Oettinger tapasivat maanantaina Helsingissä. He keskustelivat EU:n monivuotisen rahoituskehyksen eli pitkän aikavälin budjetin valmistelusta ja Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteesta viedä rahoituskehysneuvottelut neuvostossa viimeiseen neuvotteluvaiheeseen.

Myös Oettinger korosti, että yhteisen rahoitusstrategian valmistuminen vuoden loppuun mennessä on tärkeää. Hän iloitsi siitä, että puheenjohtajamaa Suomi pitää unionin rahoitusasioita tärkeinä.

Tuppurainen uskoo Suomen ja komission saumattoman yhteistyön helpottavan tavoitteiden saavuttamista.

Ympäristönäkökulmat mukaan budjettiin

Suomen puheenjohtajakauden kestävän kehityksen painotusten halutaan näkyvän myös budjetin sisällössä. Oettinger muistutti budjettiratkaisujen liittyvän läheisesti EU:n lähivuosikymmenien päästövähennystavoitteiden saavuttamiseen. Unionissa on keskusteltu muun muassa hiilineutraaliustavoitteen toteutumista vuoteen 2050 mennessä.

Oettingerin mukaan 25 prosenttia unionin investoinneista, projekteista ja ohjelmista on jatkossa liityttävä ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyviin ratkaisuihin.

– Tavoitteenamme on löytää hyvä tasapaino vanhojen ja uusien painopistealueiden välille Suomen puheenjohtajakauden aikana, Tuppurainen linjasi.

Brexit luo epävarmuutta

Unionin pitkän aikavälin budjetti ulottuu vuodesta 2021 vuoteen 2027. Unionista lähdössä oleva Britannia on mukana jo aiemmin laadituissa vuoteen 2020 ulottuvissa budjettilaskelmissa.

Britannian työn alla oleva ero vaatii unionin budjetin sopeuttamista. Budjetti toisin sanoen kutistuu, kun yksi iso jäsenmaa ei ole enää jatkossa rahoittajien joukossa.

Tuppurainen totesi, että ilmassa on tällä hetkellä paljon Brexitiä koskevaa epävarmuutta. Vielä ei tiedetä varmuudella muuta kuin se, että Brexit todennäköisesti tapahtuu lokakuun loppuun mennessä.

– Olemme valmistautuneet hyvin ja päättäneet hoitaa puheenjohtajuuden ilman että Brexit hallitsee agendaa liikaa, ministeri Tuppurainen vakuutti.

Puolen vuoden budjettirutistus

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen johtaa puhetta EU:n yleisten asioiden neuvostossa Suomen puheenjohtajakaudella, jolloin keskustelua rahoituskehyksistä käydään neuvoston jokaisessa kokouksessa.

Eurooppa-neuvosto käy asiasta lisäksi näkemysten vaihdon lokakuussa.

Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteena on viedä neuvotteluja tavoitteellisesti eteenpäin ja tuottaa luonnos sopuehdotukseksi päämiestason neuvotteluihin.

Tavoitteena on tasapainoinen ja modernisoitu rahoituskehys, joka ottaa huomioon sekä EU:n uudet prioriteetit että perinteiset politiikka-alueet.

Sopu rahoituskehyksestä edellyttää päämiesten yksimielisyyttä Eurooppa-neuvostossa, sekä tämän jälkeen Euroopan parlamentin hyväksyntää.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti