Uutiset

Suomen Yrittäjät vastustaa paikallisen sopimisen kompromissiesitystä

Suomen hallitus teki viime viikolla kompromissiesityksen paikallisesta sopimisesta syntyneessä kiistassa.

Esityksen mukaan paikallisen sopimisen sopijapuoleksi hyväksyttäisiin vain ammattiliittoon kuuluva luottamusmies myös työnantajaliittoihin kuulumattomissa yrityksissä, jos työehtosopimus sitä edellyttää.

Suomen Yrittäjät vastustaa tiedotteessa ehdotusta, jonka mukaan paikallisen sopimisen osapuoleksi yleissitovaa työehtosopimusta noudattavissa yrityksissä kelpuutettaisiin vain luottamusmies silloin, kun työehtosopimuksessa on tällainen määräys.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Jyrki Mäkysen mukaan luottamusmiessopimisen rinnalla pitäisi käyttää luottamusvaltuutettua tai muuta henkilöstön valitsemaa edustajaa.

Myös asioiden sopiminen koko henkilöstön ja työnantajan kanssa tulisi Suomen Yrittäjien mukaan olla mahdollista.

– Meidän kentällä on paljon joukkoa, joka ei ole työntekijöinä järjestäytynyt, niin ei me voida lähteä viestimään, että teidän on nyt pakko järjestäytyä, että saisimme yrityksessä käyttöön lainmukaiset mahdollisuudet sopia, Mäkynen kertoo Lännen Medialle.

– Meitä ei ole pystytty vakuuttamaan, miksi tämä järjestelmä ei voisi olla tässä rinnalla.

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen kertoo, että hallituksen tekemällä kompromissiesityksen keinoilla järjestäytymätön kenttä pääsee samanarvoiseen asemaan järjestäytyneen kentän kanssa koskien paikallista sopimista.

– Mennään työehtosopimusmääräyksen pohjalta niin, että jos siellä on mainittu luottamusmiehen olevan sopijaosapuoli, niin sama koskee myös järjestäytymätöntä kenttää. Jos TES:ssä ei ole määritelty sitä, että kuka on sopijaosapuoli tai osapuoli on luottamusvaltuutettu tai henkilöstön edustaja, niin silloin mennään sen mukaisesti, Tukiainen kertoo.

Suomen Yrittäjien Mäkynen pitää mahdollisena, että pienet yritykset eivät tulisi käyttämään tätä mahdollisuutta paikallisen sopimisen laajentamiseksi.

– Väitän, että suurta osaa niistä mahdollisuuksista eivät pienet yritykset tulisi käyttämään, jotka edellyttävät luottamusmiehen valintaa ja tulisivat sitä kautta käyttöön, Mäkynen kertoo.

Tukiaisen mukaan on vaikea arvioida, kuinka paljon paikallinen sopiminen laajenisi.

– Joka tapauksessa potentiaalinen kenttä, jossa voitaisiin paikallisesti sopia, laajenisi, Tukiainen kertoo.

Tukiaisen mukaan tilanne on nytkin se, ettei järjestäytyneessäkään kentässä kaikki lähimainkaan käytä hyväkseen paikallisen sopimisen mahdollisuuksia.

– Eihän sitä ole pakollista käyttää. Samoin se koskee järjestäytynyttä kenttää eli käytetään jos sovitaan.

– Suomen Yrittäjien argumentoinnissa on sellainen haju, että koko luottamusmiesjärjestelmä ja työntekijöiden järjestäytyminen olisi jotenkin paha asia. Sitä halutaan näivertää. Valitettavasti tällainen kuva syntyy, Tukiainen kertoo. LM

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic