Uutiset

Suomen Yrittäjät veisi irtisanomislain maaliin – "Pidän huonona, jos hallitus taipuu ulkoparlamentaariseen painostukseen"

Työnantajajärjestöissä irtisanomislakiin suhtaudutaan eri tavoin. Irtisanomislaki sopii enimmäkseen pienistä yrityksistä koostuvan Suomen Yrittäjien tavoitteisiin, kun taas Elinkeinoelämän Keskusliitto EK katselee kauhulla ammattiyhdistysliikkeen poliittisten työtaistelutoimien vaikutuksia talouskasvuun. Yrittäjien Mikael Pentikäinen kannustaa hallitusta olemaan vilkuilematta gallupeihin.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vaatii hallitusta viemään irtisanomislain eduskunnalle, vaikka ammattiyhdistysliike painostaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei järky kannassaan. Hän haluaa hallituksen vievän irtisanomislain loppuun asti, vaikka ammattiyhdistysliike on koventanut poliittisia työtaistelutoimenpiteitään.

– Meidän mielestämme esitys pitää viedä eteenpäin eduskunnalle, Pentikäinen sanoo Lännen Medialle.

Häntä ei järkytä edes se, että työtaistelu näyttää lisäävän työväen suosiossa olevan sdp:n kannatusta ja heikentävän yrittäjähenkisten keskustan ja kokoomuksen kannatusta vain puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja.

– Tärkeintä on kuitenkin saada työllisyys ylös. Hallituksen pitää tehdä tehtävänsä gallupeja vilkuilematta. Vaaleihin on vielä matkaa. Pidän huonona signaalina, jos hallitus taipuu ulkoparlamentaariseen painostukseen, toteaa Pentikäinen.

EK vetoaa yhä osapuoliin – seuraukset hirvittävät

Vaikka myös Elinkeinoelämän Keskusliitto EK edustaa yrittäjiä ja työnantajia, sen kanta irtisanomislakiin on erilainen kuin Suomen Yrittäjien.

EK:n työelämästä vastaava johtaja Ilkka Oksala painottaa, että hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen pitäisi etsiä yhdessä keinot kiistan ratkaisemiseksi.

Oksala kuitenkin pidättäytyy sanomasta, pitäisikö irtisanomislaki kuopata.

– Osapuolten on itse löydettävä ratkaisu.

EK:ta hirvittävät varsinkin työtaistelujen aiheuttamat taloudelliset vahingot.

– Vahingot ovat jo nyt merkittäviä, ja työtaistelut tulevat jatkuessaan vakavasti vaarantamaan Suomen talouden kasvun, Oksala toteaa.

Hän ei ota kantaa siihen, onko irtisanomislain ajaminen kokoomukselta ja keskustalta järkevää politiikkaa, kun se nostaa sdp:tä juuri ennen vaaleja.

– Suomen kansa päättää, ketä äänestää vaaleissa.

Pentikäinen: Irtisanomislain sanamuodoissa korjattavaa

Suomen Yrittäjille hallituksen kompromissi rajata irtisanomislaki alle 10 henkilön yrityksiin vielä menettelee, mutta lain sanamuotoja ei saisi vesittää liikaa.

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan irtisanomisen syyksi pitäisi riittää asialliset perustelut, ei painavat perustelut.

Irtisanomisperusteeksi pitäisi riittää, jos työntekijä ei suoriudu työtehtävistään tai käyttäytyy ongelmallisesti työyhteisössä.

– Pitää madaltaa työllistämisen kynnystä. Pienissä yrityksissä on paljon tekemätöntä työtä. Tällä hetkellä moni yrittäjä ei uskalla palkata, kun riskit ovat liian suuret, Pentikäinen sanoo.

Suomen yrityksistä 93,3 prosenttia on alle kymmenen hengen yrityksiä. Näistä suuri osa on toisaalta yhden hengen yrityksiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti