Uutiset

Suomen Yrittäjien kysely: lähes puolet yrityksistä tarvitsee valtion tukea selvitäkseen koronakriisistä, joka kymmenes pelkää konkurssia

Suomen Yrittäjien gallupin mukaan koronakriisi on aiheuttanut ongelmia 76 prosentille pk-yrityksistä. Lomauttavien yritysten määrä on kasvanut selkeästi, kun lomautuksia on käynnistänyt yli 40 prosenttia työnantajayrityksistä. Suomen Yrittäjät esittää, että valtio ottaisi vastuulleen yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksut pahimman kriisin yli määräajaksi.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi, että Suomessa on edessä massiivinen lomautusten aalto. Arkistokuva. Kuva: Paula Kaskimaa
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi, että Suomessa on edessä massiivinen lomautusten aalto. Arkistokuva. Kuva: Paula Kaskimaa

Koronakriisin pitkittyminen on lisännyt entisestään yritysten ongelmia. Suomen Yrittäjien tuoreessa Yrittäjägallupissa 48 prosenttia yrityksistä kertoo tarvitsevansa valtion tukea selvitäkseen kriisistä.

– Julkiselle tuelle on huutava tarve. Luvattu raha loppuu hetkessä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Yrittäjägallupissa tutkittiin nyt ensimmäisen kerran pk-yritysten tuki- ja rahoitustarpeita. Lähes joka toinen yritys kokee tarvitsevansa ja aikoo myös hakea suoraa julkista tukea.

– Määrä on merkittävä. Se tarkoittaa noin 135 000 yritystä. Tukea tarvitsevat kaikenkokoiset yritykset. Osa yrityksistä ei selviä koronakriisin yli ilman suoraa tukea ja siksi siihen on panostettava merkittävästi tämänhetkistä enemmän, pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

”Rahamäärä pitää kaksinkertaistaa kahteen miljardiin”

Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta jaettavaa tukea on toistaiseksi hakenut noin 25 000 yritystä. Yksinyrittäjille tarkoitetun tuen haku ei ole vielä alkanut.

– Nyt on varmistettava näiden kanavien toimivuus ja niiden kautta jaettava rahamäärä pitää kaksinkertaistaa kahteen miljardiin euroon, Kuismanen arvioi.

Noin kolmannes galluppiin vastanneista yrityksistä pitää myös lainarahoitusta mahdollisena. Mitä isompi yritys, sitä laajemmin lainarahoitus nähdään mahdollisena.

Yrityksistä 30 prosenttia on jo kääntynyt tai kääntyy pankin puoleen. Eniten kysyntää kriisin alkuvaiheessa on ollut lainojen maksuohjelmien lykkäyksille. Kuismasen mukaan kriisin pitkittyessä uusien rahoitusjärjestelyjen tarve nousee.

Lomauttavien yritysten määrä kasvanut

Lomautuksia on käynnistänyt 43 prosenttia ja irtisanomisia seitsemän prosenttia työnantajayrityksistä. Lomauttavien yritysten määrä on selkeästi kasvanut.

– Edessämme on massiivinen lomautusten aalto, Pentikäinen arvioi.

Suomen Yrittäjät esittää, että valtio ottaisi vastuulleen yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksut pahimman kriisin yli määräajaksi, esimerkiksi huhti–toukokuuksi.

– Se olisi tehokas, kaikki yritykset tavoittava tuki, joka vähentäisi painetta lomautuksiin, ja vahvistaisi siten myös työttömyysturvajärjestelmän kestävyyttä, toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.

Joka kymmenes pelkää konkurssia

Koronakriisi on aiheuttanut Yrittäjägallupin mukaan ongelmia 76 prosentille yrityksistä. Luku on noussut hieman edellisestä Yrittäjägallupista, joka tehtiin kriisin alkumetreillä maaliskuussa.

Myynti on vähentynyt 62 prosentilla yrityksistä ja kasvanut kolmella prosentilla. Kovimmin koronakriisi iskee kauppaan, jossa 90 prosenttia on kärsinyt koronan takia.

Joka kymmenes yritys on menettänyt koko liikevaihtonsa ja kolmannes myynnistään yli puolet. Maksuvaikeuksissa on joka viides yritys. Niiden määrä ei ole lisääntynyt edellisestä Yrittäjägallupista.

– Joka kymmenes yritys pelkää ajautuvansa konkurssiin. Se tarkoittaisi noin 30 000 pientä ja keskisuurta yritystä. Joka viides kaupan alan yrittäjä pelkää yrityksensä konkurssia, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Yrittäjägallup

Suomen Yrittäjät on pienten ja keskisuurten yritysten etu- ja palvelujärjestö.

Yrittäjägallupin toteuttaa Kantar Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Tutkimuksessa haastateltiin 1111 yrityksen edustajaa huhtikuun alussa. Tutkimuksessa haastatellaan myös muita kuin Suomen Yrittäjien jäsenyrityksiä.

Tutkimuksen virhemarginaali on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Yritysgalluppiin vastanneet yrittäjät ovat tyytyväisiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukseen koronakriisin hoitamisessa. Yrittäjät antavat hallitukselle kouluarvosanan 7,6.

Tyytyväisimpiä ovat yksinyrittäjät, joista runsas kolmannes antaa hallitukselle kiitettävän.

Kantar selvitti koronakriisin vaikutuksia yrityksiin nyt toisen kerran. Ensimmäinen koronakriisiä käsittelevä Yrittäjägallup tehtiin 18. – 24. maaliskuuta.

Fingerpori

comic