Uutiset

Suomen Yrittäjien kysely: Puolet kansasta laajentaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan myös muille kuin työttömyyskassojen jäsenille

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mielestä eduskunnan pitää korjata ansiosidonnaisen työttömyysturvan epäreiluus ensi vaalikaudella. Kuva: Joel Maisalmi
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mielestä eduskunnan pitää korjata ansiosidonnaisen työttömyysturvan epäreiluus ensi vaalikaudella. Kuva: Joel Maisalmi

Lähes puolet suomalaisista haluaa, että ansiosidonnainen työttömyysturva ulotetaan koskemaan kaikkia palkansaajia, ei vain työttömyyskassojen jäseniä. Tämä käy ilmi Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemästä mielipidetiedustelusta.

– On kysymys oikeudenmukaisuudesta. Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille, ei vain kassojen jäsenille, koska kaikki myös sitä rahoittavat, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

– Eduskunnan pitää korjata ensi vaalikaudella tämä epäreiluus. Sitä ei voi jättää työmarkkinaosapuolille. Korjauksella on vahva kansalaisten tuki, Pentikäinen korostaa.

Kantar TNS:n tekemään mielipidetiedusteluun vastasi alkuvuodesta 1 078 suomalaista.

Kysymys kuului: ”Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu vain työttömyyskassojen jäsenille, vaikka kaikki maksavat työttömyysvakuutusmaksuja. Pitääkö ansiosidonnainen työttömyysturva ulottaa koskemaan kaikkia työntekijöitä?”

Vastaajista 48 prosenttia kannattaa ajatusta ja 28 prosenttia vastustaa. Loput eivät osanneet sanoa.

Aineisto edustaa Suomen 18–79 -vuotiasta väestöä pois lukien ahvenanmaalaiset. Tilastollinen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

”Ansiosidonnaisen tuo kassan jäsenyys, ei liiton”

Kantar TNS:n viime vuoden tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta ammattiliittojen jäsenistä kertoo kuuluvansa liittoon siksi, että he luulevat saavansa sitä kautta ansiosidonnaisen työttömyysturvan, jos joutuvat työttömiksi.

– Liiton jäsenyys ja ansiosidonnainen työttömyysturva eivät enää liity toisiinsa. Tämä on suuri väärinkäsitys, jota jostain syystä ei edes haluta oikoa. Ansiosidonnaisen tuo kassan jäsenyys, ei liiton, Mikael Pentikäinen muistuttaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa väärinkäsityksellä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja ammattiliittojäsenyyden yhteydestä on vakavia vaikutuksia.

– Se on johtanut työmarkkinajärjestöjen ylivaltaan, ja siksi moni työmarkkinauudistus on jäänyt tekemättä ja työllisyysasteemme on heikko. Ay-toiminta kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan, mutta sitä kannattaa harjoittaa kestävin perustein, Pentikäinen sanoo.

 

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic