Uutiset

Suomen Yrittäjien vaaliviesti: Kannustavaa verotusta, rohkeita rakenneuudistuksia ja vähemmän yrityssääntelyä

Yrittäjien mielestä sosiaaliturvan pitää tulevaisuudessa mukautua aikaan, jossa yrittäjän ja työntekijän roolit vaihtuvat tai menevät päällekkäin.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan lainsäädännöllä pitää mahdollistaa paikallinen sopiminen kaikissa yrityksissä, jos sitä sekä työnantaja että työntekijä haluavat. Kuva: Tomi Vuokola / Arkisto

Suomen Yrittäjät esittää vaaliohjelmassaan tulevalle hallitukselle listan keinoja, joilla talouskasvu jatkuu ja työtä saadaan lisää.

– Vain kestävän kasvun avulla työllisyysaste nousee kohti 80 prosenttia. Jos työllisyysaste ei edelleen vahvistu, hyvinvointivaltio on vaikeuksissa, Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoi ohjelmaa esitellessään.

Yritysverotuksen olisi tuettava yrittäjyyttä, yrittäjän riskinottoa ja yritystoiminnan kasvattamista.

– Tällä hetkellä verojärjestelmä ei kannusta riittävästi kasvuun. Pitää uudistaa voitonjaon verotusta ja korottaa arvonlisäverollisen toiminnan alarajoja, Mäkynen ehdotti.

Yrittäjät haluaa päästä kunnolla eteenpäin työehtojen paikallisessa sopimisessa.

– Lainsäädännöllä pitää mahdollistaa paikallinen sopiminen kaikissa yrityksissä, jos sitä sekä työnantaja että työntekijä haluavat. Vain siten yritykset voivat menestyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi.

Tavoitteita on myös tulevalle sosiaaliturvan uudistukselle.

– Haluamme, että sosiaaliturvamme kannustaa yrittäjyyteen ja työntekoon sekä mukautuu myös aikaan, jossa yrittäjän ja työntekijän roolit vaihtuvat tai menevät päällekkäin, Pentikäinen sanoi.

Byrokratiaa karsittava

Suomen Yrittäjät haluaa, että yrityksiin kohdistuvia sääntelykustannuksia vähennetään neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä. Uutta sääntelyä tulisi hillitä mallilla, jossa lainsäätäjän on leikattava yritysten sääntelykuluja kaksi euroa jokaista sääntelystä syntyvää euron lisäkustannusta kohden.

– Kohtuuton byrokratia ja ylitarkka sääntely kuormittavat edelleen monia yrittäjiä ja vievät aikaa ja rahaa. Sääntely pitää mitoittaa niin, että pienikin yritys voi siitä selvitä, Mäkynen totesi.

Suomen Yrittäjien mukaan tarvitaan vahvempi Business Finland -verkosto tukemaan kaikenkokoisten yritysten kasvua. Lisäksi ulkomaisen työvoiman palkkaamista on helpotettava.

– Saatavuusharkinnan aika on ohi. Tarvitsemme osaamista ja työvoimaa ulkomailta, jotta talouden perusta kestää, Pentikäinen sanoi.

Suomen Yrittäjät haluaa yritysten ja oppilaitosten syvempää yhteistyötä, jotta nuorten työllistyminen helpottuu ja aikuisten osaaminen säilyy hyvällä tasolla.

– Haluamme lisää esiopetusta, uuden oppivalmiusmallin, enemmän oppi- ja koulutussopimuksia ja voimakkaita panostuksia elinikäiseen oppimiseen, Mäkynen listasi.

Maahanmuuttajia yrittäjiksi

Yrittäjiksi pyrkivien maahanmuuttajien kotoutumista ja kieliopintoja pitää yrittäjäjärjestön mukaan helpottaa.

– Maahanmuuttajien yrittäjyydessä on suuri potentiaali. Maahanmuuttaja työllistää usein myös toisen maahanmuuttajan, Pentikäinen muistuttaa.

Yrittäjälle pitää myös konkurssin tai tilapäisen taloudellisen kriisin jälkeen taata mahdollisuus uuteen alkuun.

– Taloudelliset vaikeudet opettavat. On järjetöntä, että tätä oppia ei voi hyödyntää, vaan yrittäjä kohtaa monia esteitä jatkaa liiketoimintaa, jos takana on konkurssi tai maksuhäiriömerkintä, Pentikäinen sanoi.

Suomen on lisättävä panostuksia myös ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Yrittäjillä ja yrittäjyydellä on iso rooli ilmastotalkoissa. Kannattaa luoda malleja, joilla yrittäjät valjastetaan varjelemaan ja suojelemaan ilmastoa, Mäkynen kannusti.

Uusimmat

Fingerpori

comic