Uutiset

Suomessa ainakin 17 brittikoronatapausta, jotka liittyvät pääosin ulkomaanmatkoihin – 14 lähipiirin tartuntaa tutkitaan vielä

THL suosittelee joulukuussa Britanniassa tai Etelä-Afrikassa matkustaneita yhä koronatestiin, vaikka oireita ei olisi tai testi olisi jo tehty.
Käytössä olevien koronarokotteiden uskotaan tehoavan myös uuteen virusmuunnokseen. Suomessa on rokotettu toistaiseksi vain terveydenhuollon ammattilaisia. Kuva: Mauri Ratilainen
Käytössä olevien koronarokotteiden uskotaan tehoavan myös uuteen virusmuunnokseen. Suomessa on rokotettu toistaiseksi vain terveydenhuollon ammattilaisia. Kuva: Mauri Ratilainen

Suomessa on todettu jo 17 niin sanottua brittikoronatartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi maanantaina 14 laboratoriovarmistetusta tartunnasta. Kolme tartuntaa oli havaittu jo ennen vuodenvaihdetta. Kaikki tapaukset ovat löytyneet Uudeltamaalta ja Kymenlaaksosta.

Kyse on muuntuneesta SARS-CoV-2 -viruksesta, jota on havaittu erityisen runsaasti Britanniassa ja Etelä-Afrikassa.

THL:n mukaan Suomessa havaitutkin tapaukset liittyvät ”pääosin” matkustamiseen Britanniassa tai muualla ulkomailla 7.-20.12. välisenä aikana.

Tartuntamäärä voi lähiaikoina kasvaa selvästi, sillä sairastuneiden lähipiiristä tutkitaan parhaillaan 14 koronatartuntaa. THL:n mukaan näissä tapauksissa virustyypin selvitys on vielä kesken.

Kaikki testiin, vaikka sellainen olisi jo tehty

THL suosittelee koronavirustestejä edelleen kaikille, jotka ovat matkustaneet Britanniassa tai Etelä-Afrikassa 7.12. jälkeisenä aikana. Suositus koskee myös niitä, jotka ovat oireettomia tai joille on jo aiemmin tehty koronatestejä.

Edellisistä maista Suomeen saapuvat ohjataan puolestaan testiin ja kahden viikon karanteeniin jo rajaylityspaikoilla.

Terveydenhuollon tulee puolestaan ohjata epäillyt muuntuneen viruksen tartuntatapaukset heti näytteenottoon ja näytteet viruskannan tarkempaan tutkimukseen.

Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen on keskeytetty ainakin 11.1. eli ensi maanantaihin saakka. Asiasta päätti THLn suosituksesta Traficom uudenvuoden alla.

Tietoa muunnoksesta on vielä vähän

Muuntunut ”brittikorona” saattaa tarttua aiempaa virusmuunnosta tehokkaammin, joskin tutkimukset aiheesta ovat vielä niukkoja.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi sunnuntaina, että hallitus on keskustellut mahdollisista rajoitustoimien tiukennuksista uuden virusmuunnoksen vuoksi.

On arvioitu, että muunnos tarttuisi edellistä hanakammin erityisesti lapsiin ja nuoriin, minkä vuoksi rajoitukset voisivat tarkoittaa esimerkiksi koulujen etäopetuksen lisäämistä. Asiaan liittyy kuitenkin vielä kysymysmerkkejä.

Toisaalta ei ole näyttöä myöskään siitä, että uusi muunnos aiheuttaisi aiempaa vakavamman taudin tai sairastuttaisi ”alkuperäisen” muunnoksen sairastuttamia ihmisiä uudelleen.

Käytössä olevien koronarokotteiden uskotaan tehoavan myös brittikoronaan.

Fingerpori

comic