Uutiset

Suomessa odotetaan, peruuntuvatko lennot Gatwickiin kokonaan – Tilanne epäselvä vielä perjantainakin

Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Joni Sundelin toteaa, että heilläkin on tehty dronehavaintoja, mutta ei Gatwickin kaltaisia.
Lontoon Gatwickin lentokenttä alkaa olla täynnä turhautuneita matkustajista. Lentoliikenne on ollut koko torstaipäivän keskeytetty kentän yläpuolella lentävien laittomien lennokkien takia. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Vielä on epävarmaa, peruuntuvatko Suomesta torstaina suunnitellut lennot Gatwickin lentokentälle kokonaan.

– Tällä hetkellä odotetaan, milloin kenttä aukeaa ja sitten voidaan katsoa, mitkä lennot vielä lennetään ja mitä ei pysty enää lentämään. Jokainen lentoyhtiö päättää niistä itse, toteaa Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Joni Sundelin torstai-illalla Lännen Medialle.

Helsinki-Vantaan lentokentältä vain Norwegian tekee lentoja Lontoon Gatwickiin.

Erityisesti jouluna Gatwickiltä lennetään päivittäin Lappiin useita tilaus- ja reittilentoja. Yli tuhannen Lapin turistin matkasuunnitelmat ovat jo muuttuneet lentosulun vuoksi. Sillä on vaikutusta myös alueen matkailuyrityksille.

Finavian viestinnästä kerrottiin alkuillasta Ylelle, että Gatwickistä Rovaniemelle peruttiin torstaina kaksi lentoa, Kittilässä siirretään tai perutaan kaksi lentoa ja Ivalossa tilanteella on ollut vaikutusta kolmeen lentoon.

Iltakymmeneltä Gatwickin lentokentän verkkosivuilla kerrottiin, että lentoliikenne on kokonaan keskeytetty. Matkustajia kehotettiin tarkistamaan lentoyhtiöltä tilanne ennen lentokentälle tulemista perjantaina.

Gatwick on Britannian toiseksi vilkkain lentokenttä. Pelkästään tulevina pyhinä arviolta 2,9 miljoonaa ihmistä matkustaa kentän kautta.

Britannian armeija on hoitamassa tilannetta

Lontoon Gatwickin lentokenttä on ollut suljettuna keskiviikkoillasta lähtien, kun lentokentän yläpuolella havaittiin lennätettävän miehittämättömiä lennokkeja, drooneja.

Gatwickin lentokentän johtaja Stewart Wingate on arvioinut, että kentän toiminnan estäneillä dronelennätyksillä on tavoiteltu mahdollisimman suurta häiriötä liikenteelle.

Lentoliikenteen keskeyttäminen on koskettanut tähän mennessä jo yli sataatuhatta matkustajaa ja useita satoja lentokoneita. Lentokenttä on ollut täynnä turhautuneita matkustajia.

Britannian pääministeri Theresa May pahoitteli torstain tiedotustilaisuudessa tilannetta. Lennokkien rajoittamista aiotaan säätää lailla.

Torstaina Britannian armeija kutsuttiin myös lentokentälle hoitamaan tilannetta. Poliisin erikoisjoukkojen tarkka-ampujat ovat valmiina ampumaan lennokit alas, jos niitä vielä havaitaan.

Poliisipäällikkö Justin Burtenshaw kertoi aiemmin BBC:lle, että lennokkien lennättäjää on vaikea paikantaa.

– Aina kun luulemme pääsevämme häntä lähelle, lennokit katoavat. Kun aiomme avata lentokentän, ne ilmestyvät taas.

Myös Suomessa tehty dronehavaintoja

Britanniassa lennokin lennättäminen on kiellettyä kilometrin säteellä lentokentästä. Myös yli 120 metrin korkeudessa lennättäminen on laitonta, koska silloin kasvaa riski törmätä lentokoneeseen.

Lentokoneen turvallisuuden vaarantaminen on rikos, josta voi saada viiden vuoden vankeustuomion.

Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Joni Sundelin kertoo, että heilläkin dronehavaintoja on tehty, mutta ei Gatwickin kaltaisia.

– Ei niin, että olisi jouduttu reagoimaan niihin. Lentoaseman läheisyydessä lennokkia ei ole sallittua lennättää.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti