Uutiset

Suomessa on nautittu poikkeuksellisesta lämmöstä – Jyväskylässä lämpötila oli seitsemän astetta tavanomaista korkeampi, lämpimintä oli Pirkanmaalla

Kevättä saadaan vielä odottaa, sillä keskiviikon jälkeen sää kylmenee jälleen.
Suomessa saatiin lauantaina nauttia poikkeuksellisen lämpimästä ulkoilusäästä, mutta kevään tuloa saadaan vielä odottaa. Kuva: Jukka Ritola

Tänään lauantaina on rikottu talven lämpöennätyksiä eri puolilla Suomea, lämpimintä on ollut Pirkanmaan Juupajoella, jossa mitattiin lauantaina päivällä 9,4 lämpöastetta. Satakunnan Karviassa lämpötila kohosi 9,3 asteeseen.

– Kyseisillä mittausasemilla ei ole koskaan aiemmin mitattu näin korkeita lämpötiloja tähän aikaan vuodesta eli nämä ovat asemakohtaisia mittausennätyksiä, kertoo päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.

Myös Pohjois-Suomessa on ollut poikkeuksellisen lämmintä, sillä esimerkiksi Pellossa päästiin päivällä 8,5 lämpöasteeseen. Ajankohdan lämpöennätys rikottiin myös Enontekiön Kilpisjärvellä, jossa mitattiin 6,1 astetta.

Länsi-Suomessa useilla paikkakunnalla mitattiin vähintään 8 asteen lämpötiloja. Ajankohdan ennätyksiä rikottiin myös Pohjanmaan Mustasaaressa, jossa lämpötila nousi 4,7 asteeseen.

Hoppula pitää lauantaina mitattuja lämpötiloja ajankohtaan nähden poikkeuksellisina.

– Esimerkiksi Keski-Suomessa on useita asemia, joilla näin lämmintä on ollut harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Sama tilanne on Pellossa, Sodankylä ja Kemissä. Jyväskylässäkin tämän päivän lämpötila oli neljän paikkeilla, mikä on seitsemisen astetta tavanomaista korkeampi. Myös Helsingissä oli noin neljä astetta tavanomaista lämpimämpää.

Keskiviikon jälkeen kylmenee

Hoppulan mukaan sunnuntaina tuskin enää ylletään lauantain lämpötiloihin runsaamman pilvisyyden vuoksi. Sunnuntaina Keski- ja Pohjois-Suomen yli liikkuu vesisateita ja lämpötila jää viiden asteen vaiheille, Lapissa puolestaan 2–5 asteen tuntumaan.

Miten tästä eteenpäin, uumoilevatko lämpötilat jo kevään tuloa?

– Tuleva viikko näyttää puoleen viikkoon saakka hyvin lauhalta. Päivälämpötiloissa päästään laajalti viiden asteen paikkeille Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Keskiviikon jälkeen säässä tapahtuu kuitenkin käänne, sillä pohjoisesta virtaa viileää ilmaa.

Etelä-Suomessa päivälämpötila laskee ennusteiden mukaan jo pakkaselle. Lapissa päivälämpötilat tippuvat pakkaselle lähemmäksi kymmentä astetta. Muualla Suomessa pakkasta on 3–6 astetta.

Maaliskuuhunkin siirrytään näillä näkymin muutaman asteen pakkasessa.

Ennätyksellisen lämmintä vuonna 2015

Suomen vuosikeskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälistä 2,3 astetta.

Voimakkainta lämpeneminen on ollut alkutalvella, erityisesti joulukuussa: lähes 5 astetta.

Vähiten on lämmennyt loppukesä, noin 0,7 astetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vuosi 2015 oli ennätyksellisen lämmin suurimmassa osassa maata: marraskuussa mitattiin 14,3 asteen lämpöennätys Kemiönsaaressa ja joulukuussa 11,3 astetta Porissa ja Kokemäellä.

Kesällä 2018 tehtiin touko-, heinä- ja elokuussa lämpösummaennätykset (1 853 astetta). Lämpösummaan lasketaan kasvukauden aikana vuorokauden keskilämpötilasta viiden asteen ylittävä osa.

Järvien jääpeiteaika on lyhentynyt vuosina 1962–2015 Itä-Suomessa 23 päivällä ja Länsi- ja Keski-Suomessa 43 päivällä.

Lähteet: Ilmatieteen laitoksen ilmasto-opas.fi, Syke

Uusimmat

Fingerpori

comic