Uutiset

Suomessa on nyt ennätysmäärä uusia velallisia ulosotossa – maksuhäiriömerkintöjä kertyi eniten kymmeneen vuoteen

Suomessa kirjattiin viime vuonna ennätysmäärä uusia velallisia, jotka eivät hoitaneet laskujaan ja joiden laskut päätyivät ulosottoon.

Uusien velallisten lukumäärä on korkein viimeisen kymmenen vuoden ajalta, Valtakunnanvoudinvirastosta kerrotaan Lännen Medialle. Velallinen tarkoittaa sekä henkilöitä että esimerkiksi yrityksiä.

Maksuhäiriömerkintä oli viime vuoden lopussa 374 100 henkilöllä, selviää puolestaan Suomen Asiakastieto Oy:n tilastosta.

Tämäkin on korkein lukumäärä kymmenen vuoden sisällä. Vuonna 2008 luku oli 292 500.

Asiakastieto kertoi perjantaina, että tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen tietojen mukaan maksuhäiriöisiä henkilöitä oli taas uusi ennätysmäärä: heitä on jo 376 300.

Vaikka talous on kääntynyt nousuun, ulosottoluvuissa ja maksuhäiriömerkinnöissä se ei vielä näy tai näkyy viiveellä.

Valtakunnanvoudinviraston tilastoihin päätyi viime vuonna kaikkiaan noin 173 000 uutta ulosottovelallista. Vuonna 2017 tuli siis noin 173 000 sellaista velallista, joilla ei ollut ainakaan vuoteen vireilläoloa ulosotossa.

Uusia on kaikista ulosottovelallisista noin kolmasosa, ja osuus on pysynyt samanlaisena viime vuosien ajan.

Joka kuukausi viime vuoden aikana ulosotossa oli kaikkiaan keskimäärin 274 000 suomalaista. Tämä luku kuvaa sitä, millainen määrä ulosottoprosesseja on keskimäärin vireillä yksittäisellä hetkellä.

Vuonna 2016 tämä luku oli 270 000, eli nousua oli keskimäärin kuukaudessa 4 000 velallisen verran.

Eniten ulosotossa on 1960-, 70- ja 80-luvuilla syntyneitä.

60-luvulla syntyneiden keskimääräinen perittävä velka per nuppi oli noin 24 200 euroa, 70-luvulla syntyneiden noin 16 500 euroa ja 80-luvulla syntyneiden noin 10 500 euroa.

Kaikkein eniten maksuhäiriömerkintöjä oli viime vuoden lopussa 25–29-vuotiailla miehillä.

-Luotonhakijoiden maksukyky varmistetaan entistä tarkemmin, mikä osaltaan on ainakin hidastanut maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvua, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastiedosta.

-On rohkaisevaa, että maksuhäiriöisten nuorten määrä on vuodessa hieman pienentynyt.

Lännen Media selvitti viiden eri osa-alueen tilastojen avulla, pitävätkö väitteet eriarvoistumisen lisääntymisestä paikkansa.

Lännen Media tutki tilastoja asunnottomista, toimeentulotuen saajista, kouluttamattomista nuorista, ylivelkaantuneista ja työttömistä.

Tilastot kertovat muun muassa, että ulosotossa on ennätysmäärä uusia velallisia ja maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet. Toisaalta työttömyys pienenee ja asunnottomia on vähemmän.

Vuonna 2016 syntyi 1 426 nuoren joukko, joka ei jostain syystä jatkanut missään koulutuksessa. Luku on laskenut vuodesta 2014, jolloin näitä ajelehtivia nuoria oli reilut 2 500.

Toimeentulotuki on viimesijainen yhteiskunnan tuki. Sen saajien määrä on ollut viime vuosina noin 400 000:n luokkaa vuosittain.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) asetti runsas vuosi sitten työryhmän käsittelemään suomalaista eriarvoisuutta. Professori Juho
Saaren työryhmä luovutti loppuraporttinsa muutama viikko sitten. Se esittää monia uusia keinoja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Hallitus aloittaa ensi viikolla kehysriihen. Tuleeko sieltä ratkaisuja?

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic