Uutiset

Suomessa rajat sulkeutuivat viime yönä – Terveydenhuollon kestokyky huolettaa

Suomessa otettiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä käyttöön rajatarkastukset. Ulkomaisia matkustajia ei enää päästetä Suomeen.
Kiinan sisällä ei todettu lainkaan uusia tartuntoja, paitsi ulkomailta saapuneilla ihmisillä. Koronaviruksen lähtöpaikassa Kiinan Wuhanissa on kyetty käynnistämään uudestaan esimerkiksi autotuotantoa. Kuva: epa08299613
Kiinan sisällä ei todettu lainkaan uusia tartuntoja, paitsi ulkomailta saapuneilla ihmisillä. Koronaviruksen lähtöpaikassa Kiinan Wuhanissa on kyetty käynnistämään uudestaan esimerkiksi autotuotantoa. Kuva: epa08299613

Suomessa on laboratoriovarmistettua havaittuja koronatartuntoja nyt yhteensä 359, joista ainakin kymmenen henkilöä on jo toipunut viruksen aiheuttamasta taudista.

Muuttuneiden testauskäytäntöjen vuoksi määrä ei kuitenkaan enää kerro tarkasti epidemian leviämisestä. Useiden asiantuntija-arvioiden mukaan todellisten tapausten määrä saattaa olla noin kymmenkertainen todettuihin verrattuna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hieman viiveellä julkaistavien tilastojen mukaan eniten tartuntoja on 25–34-vuotiailla (79), toiseksi eniten 45–54-vuotiailla (68) ja kolmanneksi eniten 35–44-vuotiailla (60).

Tehohoitoon on toistaiseksi joutunut Suomessa kolme potilasta.

Suomen ulkorajoilla aloitettiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä rajatarkastukset, kun hallituksen päätös rajojen sulkemisesta astui voimaan. Ulkomaisia matkailijoita ei enää päästetä sisään maahan.

Suomalaiset voivat palata kotimaahansa milloin hyvänsä.

Kiinassa ei lainkaan kotimaisia tartuntoja

Kiinassa ei todettu keskiviikkona enää yhtään maan sisäistä koronavirustartuntaa.

Koronavirustartunta todettiin kyllä hieman 34 henkilöllä, mutta näiden henkilöiden tartunnat ovat peräisin ulkomailta. Kahdeksan ihmistä kuoli keskiviikkona viruksen aiheuttamaan tautiin Kiinassa.

Portugalissa julistettiin koko maahan 15 päivän poikkeustila, jonka nojalla maan hallinto voi asettaa tiukempia rajoituksia esimerkiksi ihmisten ulkona liikkumiselle.

Sahan eteläpuolisessa Afrikassa todettiin ensimmäinen koronaviruskuolema Burkina Fasossa. Tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on todettu ainakin 160.

Useat tutkijat ovat esittäneet huolensa siitä, että useissa Saharan eteläpuolisen Afrikan valtioiden terveydenhuoltojärjestelmät eivät kestä laajaa epidemiaa.

Ruotsissa kahdeksan kuollut

Suomessa on säästytty tähän asti koronaviruksen aiheuttamilta kuolon- uhreilta. Ruotsissa korona on vienyt kahdeksan.

Suomessa varaudutaan nyt laajempaan koronavirusepidemiaan, joka tulee todennäköisesti etenemään eri tahdissa eri puolilla maata.

THL korostaa, että epidemian leviämisalueilla tulisi keskittyä riskiryhmien eli iäkkäiden ja perussairaiden suojelemiseen.

THL:n mukaan ihmisten välisten kontaktien rajoittaminen vähentää selkeästi koronaepidemian kestoa ja tartuntojen päivittäistä määrää. Tieto pohjautuu mallinnuksiin koronavirusepidemian etenemisestä Suomessa.

– Ilman rajoitustoimia kukin tartunnan saanut voisi tartuttaa keskimäärin 2,2 uutta henkilöä. Kun rajoitukset ovat päällä, lukema laskee 1,8:aan. Tällä viikolla ilmoitetut lisärajoitukset laskevat tätä lukua edelleen, kertoo professori Kari Auranen Turun yliopistosta THL:n tiedotteessa.

Epidemian etenemistä voidaan hidastaa erilaisilla rajoitustoimilla, mutta samalla sen kesto voi pidentyä. Rajoituksilla pyritään vähentämään yhtä aikaa sairastavien määrää epidemian voimakkaimmassa vaiheessa.

– On tärkeää hidastaa epidemian kulkua ja madaltaa tartuntahuippua, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittää vakavasti sairastuneiden hoitamiseen, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

– Koulujen sulkeminen edesauttaa epidemian hidastumista sekä vähentää jonkin verran ikääntyneiden tartuntoja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic