Uutiset

Suomessa syntyy yli 150 lasta uudenvuodenpäivänä – maailmalla yli 385 000 lasta

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan Suomessa syntyy uudenvuodenpäivänä keskimäärin 164 lasta, ja koko maailmassa 385 793 lasta. Yli puolet näistä lapsista syntyy Intiassa, Kiinassa, Nigeriassa, Pakistanissa, indonesiassa, Yhdysvalloissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa ja Bangladeshissa.

Näissä maissa on jo ennalta suuri väestö tai syntyvyys on niissä korkealla tasolla.

Suomessa syntyvyys on ollut viime vuosina Tilastokeskuksen ja Väestöliiton lukujen mukaan laskussa. Suomessa syntyy vuosittain hieman alle 60 000 lasta.

Väestöliiton joulukuussa julkaiseman perhebarometrin mukaan lasten hankkimista lykätään eri syistä.

-Puolison puute ja taloudelliset syyt lykkäävät lapsenhankintaa. Työelämän vaatimukset, puutteellinen tasa-arvo niin työelämässä kuin kotona sekä nuorten aikuisten mielikuvat lapsiperhearjesta heikentävät myös ihmisten halua perheellistyä, perhebarometrissa todettiin.

Sen sijaan lapsikuolleisuus on Suomessa maailman alhaisinta. Suomessa vain pari lasta tuhannesta kuolee ennen viittä ikävuotta.

Monessa maassa tilanne on toinen. Unicef muistuttaa, että osa uudenvuodenpäivänä syntyvistä vauvoista ei elä tammikuun 2. päivään saakka.

-Lähes 2 miljoonaa vastasyntynyttä kuoli ensimmäisen elinviikkonsa aikana vuonna 2016. Lähes 80 prosenttia kuolleista lapsista menehtyi ennenaikaisen syntymän seurauksena, synnytyskomplikaatioihin tai infektioihin, kuten verenmyrkytykseen tai keuhkokuumeeseen. Nämä komplikaatiot ja infektiot ovat hyvän terveydenhoidon avulla helposti estettävissä ja hoidettavissa, Unicef tiedottaa.

Unicef aloittaa helmikuussa kansainvälisen Every Child Alive -kampanjan, joka vaatii parempia terveyspalveluita äideille ja vastasyntyneille kaikkialla maailmassa.

-Niinkin yksinkertaiset asiat kuin puhdas vesi ja sähkö terveysklinikoilla, koulutettu terveysammattilainen synnytystä avustamassa, napanuoran desinfiointi, lapsen imettäminen ensimmäisen tunnin aikana ja äidin ja lapsen ihokontakti auttavat lasta selviytymään, järjestö tiedottaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic