Uutiset

Suomessa varmistui ensimmäinen Wuhanin koronavirustartunta: Lapin keskussairaalassa oleva potilas on eristyksissä

THL:n mukaan tapaus varmistui laboratoriotutkimuksissa. Virukselle mahdollisesti altistuneita henkilöitä on 15. Virukseen on kuollut Kiinassa 132 ihmistä.
Suomen ensimmäinen varmistettu Wuhanin koronaviruspotilas on eristyksissä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Kuva: Jouni Porsanger / arkisto
Suomen ensimmäinen varmistettu Wuhanin koronaviruspotilas on eristyksissä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Kuva: Jouni Porsanger / arkisto

Suomesta on löytynyt ensimmäinen varmistettu Wuhanin koronavirustartunta, tiedottaa terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tapaus varmistui laboratoriotutkimuksisa, joiden tulokset saatiin illansuussa.

Potilas on Kiinan kansalainen, joka oli lähtenyt Wuhanista viisi päivää sitten. Hänellä on ollut hengitystieinfektion oireita kahden vuorokauden ajan.

Henkilö on eristyksissä Lapin keskussairaalassa. Potilas on alle 40-vuotias.

– Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua, toteaa johtaja Mika Salminen THL:stä laitoksen tiedotteessa.

Altistuneita seurataan kaksi viikkoa

Kiinalainen matkustaja oli kääntynyt terveydenhuollon puoleen hengitystieinfektioiden vuoksi. Potilaan lähtötietojen ja oireiden vuoksi hänet toimitettiin Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle ja näytteet tutkittiin Helsingissä Wuhanin koronaviruksen varalta.
THL:n mukaan tartunnalle mahdollisesti altistuneita on Suomessa noin 15. Lapin sairaanhoitopiiri seuraa heidän terveydentilaansa 14 vuorokauden ajan.

Edellinen epäily oli turha

Viime perjantaina Lapissa oli samantapainen koronavirusepäily, kun kiinalaiset isä ja poika kärsivät hengitystieinfektio-oireista, ja olivat lähtöisin Wuhanin alueelta.

Epäily osoittautui tutkimuksissa turhaksi.

Oireet koronaviruksessa ja tavanomaisessa influenssassa ovat samantyyppiset, joten ilman näytteen tutkimista epäilyä ei voida varmistaa.

– Oireet ovat aina flunssatyyppisiä oireita, joita on hyvin vaikea lähteä erottelemaan, kuten yskää ja nuhaa. Yhtälailla kyseessä voi olla tavallinen flunssa, sanoo Lapin keskussairaalan infektio- ja sairaalahygieniayksikön ylilääkäri Markku Broas.

Tartuntoja jo lähes 6 000

Koronavirukseen on tällä hetkellä kuollut 132 ihmistä. Todettuja virustapauksia on nyt lähes 6 000. Luvut nousevat nopeasti joka päivä, mutta kuolonuhrien suhde todettuihin koronavirustapauksiin verrattuna ei ole kasvanut.

Koronavirus on kuitenkin todettu nyt useammalla ihmisellä kuin Kiinassa jyllännyt Sars aikanaan. Sars oli kuitenkin viruksena tappavampi, sillä siihen menehtyi 800 ihmistä.

Koronaviruksen kuolleisuus ja leviämistavat ovat vielä osin mysteeri tutkijoille.

 

Juttua korjattu kello 19.02. Poistettu maininta potilaan käynnistä Ivalon terveyskeskuksessa. Hän ei käynyt siellä.

Uusimmat

Fingerpori

comic