Uutiset

Suomesta Nato-kokoukseen osallistuva Kanerva: "Kyllähän tähän valtava poliittinen lataus liittyy"

Kaksipäiväiseen Nato-kokoukseen osallistuu myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.). Kanervan mukaan kokouksen painoarvo on suuri.

-Kyllähän tähän valtava poliittinen lataus liittyy, Kanerva sanoo.

Kanerva kuvailee kokouksen tausta-asetelmia ”haasteellisiksi”. Tällä hän viittaa siihen, että kokouksessa käsitellään paitsi Naton omia sisäisiä asioita, myös transatlanttista asetelmaa, EU:n ja Naton välisiä suhteita sekä lännen ja idän välisiä jännitteitä. Kanervan mukaan myös kauppasodan varjo heijastuu Nato-kokoukseen.

Tämän lisäksi myös Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tuleva tapaaminen Helsingissä piirtää omat värinsä kokousasetelmiin.

Kanervan tietojen mukaan Yhdysvalloissa Nato-tapaamista varten on tehty paljon taustatöitä.

-Kaikilla aikaansa seuraavilla on varmaan se tieto, että yhdysvaltalaiset ovat tehneet poikkeuksellisen paljon kotiläksyjä. Nähtäväksi jää, miten se esiintyy ja purkautuu itse kokouksessa, Kanerva sanoo.

Toiveissa vankka Nato-maiden yhtenäinen julkilausuma

Nato-kokoukselta odotetaan myös vahvaa, hyvää ja yhteistä julkilausumaa, joka vahvistaa transatlanttista yhteistyötä.

Kanervan mukaan tärkeintä olisi välttää sekasortoon päättyneen G7-kokouksen kaltainen asetelma. Tuolloin Trump ilmoitti vetävänsä hyväksyntänsä pois kokouksen loppujulkilausumasta, jonka hän oli ehtinyt allekirjoittaa hetki ennen lähtöään ennenaikaisesti kokouksesta.

-Sehän olisi lähestulkoon katastrofaalista, jos tämä asetelma toistuisi nyt. tässä mielessä yhteisen julkilausuman, kannanoton aikaansaaminen olisi mitä toivottavinta, Kanerva sanoo.

Suomi ei osallistu Nato-kokoukseen täysvaltaisesti, sillä Suomi ei ole Nato-jäsenmaa. Kanervan mukaan on tärkeää, että suomalaiset saavat kutsuja tämänkaltaisiin tilaisuuksiin ja pääsevät kertomaan kannoistaan.

-Edustamme vakautta ja olemme rakentava osa paitsi omassa turvallisuusympäristössämme myös kansainvälisen terrorisminvastaisen sodan toiminnoissa sotilas- ja kriisihallintaoperaatioiden kautta.

Tämän lisäksi Kanervan mukaan on tärkeää nostaa esille se, että Suomi huolehtii omasta sotilaallisesta suorituskyvystä, joka on ”erittäin uskottava Natonkin arvioiden mukaan”, Kanerva sanoo.

-Ja lisäämme kansainvälistä ja multilateraalista yhteistyötä tärkeänä arvona kansainvälisessä politiikassa, Kanerva sanoo.

Suomesta Brysselin Nato-kokoukseen matkustaa Kanervan lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kanerva muistuttaa, että hän kommentoi kokousta vain omasta puolestaan

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic