Uutiset

Suomi 100 -satelliitin ensimmäiset valokuvat muokattiin panoramaksi

Satelliitti yritetään vielä opettaa tunnistamaan esteettisesti kauniit kuvat tekoälyn avulla.
Satelliitin 9.12. ottamat kuvat on koottu kollaasiksi. Tähän mennessä havaintoja on tehty satelliitin kameralla. Kuvien laatu tulee vielä olennaisesti paranemaan tästä ensimmäisestä "virallisesta" kuvasta. Kuva: Aalto-yliopisto Ilmatieteenlaitos

Joulukuun alussa avaruuteen lähetetty Suomi 100 -satelliitti on lähettänyt ensimmäiset avaruudesta ottamansa valokuvat.

Yhteydenpito satelliittiin on jo rutiininomaista ja satelliitin kameran asetuksia on säädetty sopiviksi. Satelliittiin ollaan yhteydessä Espoon Otaniemessä sijaitsevan maa-aseman kautta useita kertoja päivässä.

Ensimmäiset kuvat satelliitista saatiin jo itsenäisyyspäivänä, mutta ensimmäiset kunnolliset kuvat otettiin viikko sitten sunnuntaina.

– On ollut upeaa seurata, miten ensimmäiset ylivalottuneet otokset ovat muuttuneet tällaisiksi taideteoksiksi, iloitsee hankkeen vetäjä, professori Esa Kallio.

Satelliitin ottamat kuvat on koottu kollaasiksi. Ne otettiin Suomen päällä 9.12. klo 11.26 – 11.29, mutta kuvassa ei näy Suomea vaan maapallon horisontti Suomesta kohti länttä.

Toistaiseksi satelliitista on lähetetty maa-asemalle vain pieniä postikorttimaisia kuvia, joiden perusteella on erikseen päätetty, mitkä satelliitin kuvat ladataan alas täysikokoisina.

– Kuvien siirtoon menee paljon rajallista yhteysaikaa, joten epäonnistuneita tai vähemmän mielenkiintoisia kuvia ei kannata ladata lainkaan.

Myöhemmässä vaiheessa satelliitti valitsee kuvia myös itsenäisesti yksinkertaisen tekoälyn avulla.

Eräs satelliitin poikkitieteellisistä kokeista on “opettaa” satelliitti tekemään valintoja myös taiteellisesti, niin että se jatkossa osaisi tunnistaa esteettisesti kauniit kuvat. Tärkein tämän ominaisuuden sovellus on kuitenkin revontulien automaattinen löytäminen kuvista.

Aalto-yliopiston ja Ilmatieteenlaitoksen satelliitin tieteellisen päätehtävän, avaruussääilmiöitä ”kuuntelevan” radiotutkimuslaiteen käyttö havaintojen tekemiseen aloitetaan tammikuun alussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti