Uutiset

Suomi 100 -satelliitti pääsi vihdoinkin avaruuteen – "Mietimme jo, pitääkö vaihtaa nimeksi Suomi 101, mutta nyt näyttää hyvältä"

Kantoraketin kyydissä avaruuteen Kalifornian Hawthornesta lähti myös toinen suomalaissatelliitti. Suomi 100 -satelliitti välittää kuvia Suomesta ja revontulista. Ensimmäistä kuvaa toivotaan itsenäisyyspäiväksi.
Suomi 100 -satelliitti kuvaa Suomea avaruudesta käsin. Ensimmäistä kuvaa toivotaan itsenäisyyspäiväksi.

Aalto-yliopiston rakentama Suomen juhlavuoden satelliitti laukaistiin avaruuteen Kaliforniasta Yhdysvalloista maanantai-iltana kello 21.32 Suomen aikaa lähes vuoden odottelun jälkeen.

Suomi 100 -satelliitin lisäksi kantoraketin kyydissä lähti myös Aalto-yliopiston satelliittihankkeesta syntyneen Iceye-yhtiön X2-tutkasatelliitti.

Kaikkiaan Falcon 9:n mukana avaruuteen matkaa 64 piensatelliittia, mikä on suurin määrä satelliitteja, joka laukaistaan samalla kertaa avaruuteen Yhdysvalloista.

Kantoraketin laukaisua on siirretty jo useita kertoja marraskuun aikana. Sen oli tarkoitus lähteä matkaan jo eilen sunnuntaina, mutta avaruusyhtiö SpaceX päätti siirtää kantoraketin laukaisua ylimääräisten tarkistusten takia.

– Kaliforniasta sen lähtö on myöhästynyt jo kolme kertaa. Syy on ollut usein tekninen, mutta myös säätila vaikuttaa. Mietimme jo, pitääkö satelliitin nimeksi vaihtaa Suomi 101, mutta nyt näyttää hyvältä. Meni kyllä viime metreille, totesi Aalto-yliopiston professori Esa Kallio Lännen Medialle pari tuntia ennen satelliitin lähtöä.

Ensimmäisiä kuvia ehkä jo tällä viikolla

Kallion mukaan satelliitin avulla on tarkoitus tehdä avaruussäätutkimusta. Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä.

– Tutkimme, miten Aurinko vaikuttaa Maahan ja lähiavaruuteen. Yksi avaruussääilmentymä ovat revontulet. Lisäksi otamme kuvia maapallosta, mutta myös maisemakuvia Suomesta ja tutkailemme vuodenkiertoa.

Kallio lupaa, että kuvista pääsee nauttimaan myös suuri yleisö, sillä niitä ladataan Aalto-yliopiston satelliittiprojektin suomi100satelliitti.fi -verkkosivuille.

– Tämä viikko menee suurimmaksi osaksi niin, että testaamme satelliitin toimivuutta ja yritämme tulla tutuiksi sen kanssa. Sen rutiininomainen käyttö alkaa mahdollisesti ensi viikolla.

Ensimmäisiä kuvia saataneen jo tämän viikon aikana.

– Itse toivoisin, että ensimmäinen kuva saataisiin itsenäisyyspäivänä, mutta saa nähdä, saammeko kaiken kuntoon siihen mennessä.

Aalto-yliopiston kolmas satelliitti

Satelliitit vapautetaan 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse. Suomi 100 -satelliitin vuoro on noin 4 tuntia ja 30 minuuttia laukaisun jälkeen.

Kyseinen satelliitti on Aalto-yliopiston kolmas. Satelliitin kehityksessä on ollut mukana myös Ilmatieteen laitos, joka on osallistunut satelliitin tietokoneohjelmiston ja instrumenttien valmistukseen sekä on mukana tieteellisessä tutkimusohjelmassa.

Aalto-yliopistossa järjestettiin maanantai-iltana avoin seurantatilaisuus kantoraketin laukaisusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti