Uutiset

Suomi alkaa uudistaa Ukrainan koululaitosta miljoonilla euroilla – nykyinen järjestelmä peräisin neuvostoajalta

Suomi aikoo tukea Ukrainan koulujärjestelmän uudistamista kuudella miljoonalla eurolla.

Neljä vuotta kestävä hanke ei vähennä koulujen rahoitusta Suomessa, koska siihen käytetään kehitysyhteistyövaroja.

Johtava asiantuntija Juhani Toivonen ulkoministeriöstä kertoo Lännen Medialle, että Suomen tarkoituksena on kouluttaa ukrainalaisia opettajia.

-Ukrainan koulujärjestelmä on peräisin neuvostoajalta. Nyt he yrittävät muuttaa sen länsieurooppalaisen mallin mukaiseksi ja haluavat käyttää siinä suomalaista asiantuntemusta.

Ukrainassa on noin puoli miljoonaa opettajaa. Heitä aiotaan kouluttaa nyt ”Suomen mallilla”. Koulutusta on tarkoitus antaa kummassakin maassa.

-Ukrainalaisia opettajien kouluttajia tulee Suomeen perehtymään koulujärjestelmäämme ja Suomesta asiantuntijoita menee Ukrainaan, Toivonen kuvailee.

Korkeatasoinen asiantuntemus maksaa

Suomesta Ukrainan opetusministeriöön lähtee pysyvästi yksi asiantuntija. Pitempiä aikoja siellä viettävät myös suomalaiset opettajankoulutuksen, oppimistulosten ja koulun uudistuvien välineiden asiantuntijat.

Mikä hankkeessa maksaa kuusi miljoonaa euroa?

-Sitä tehdään neljä vuotta huomattavin resurssein, ja ihmisiä pitää kuljetella edestakaisin. Eihän se ilmaista ole, kun heidän käyttöönsä annetaan korkeatasoista asiantuntemusta, Toivonen toteaa.

Tuen antaminen tuskin loppuu

Suomi on lisännyt Ukrainalle antamaansa tukea kriisin puhjettua maassa vuonna 2014. Edelleen sota jatkuu maan itäisessä osassa.

Neljän vuoden aikana Suomi on tukenut Ukrainaa yhteensä noin 35 miljoonalla eurolla. Suomi on avustanut hankkeita, rahoittanut kansainvälisten järjestöjen toimintaa, antanut humanitaarista apua ja lähettänyt asiantuntijoita.

Toivonen ei usko, että Suomi tuki Ukrainalle on loppumassa.

Ukraina haluaa EU:n jäsenmaaksi, mutta muut EU-maat ovat suhtautuneet ajatukseen nihkeästi. Toivosen mukaan Euroopan maat ovat vaatineet Ukrainalta paljon uudistuksia.

-Tukea annetaan, jotta Ukraina pystyy ainakin lähentymään EU:ta ja toteuttamaan sellaisia uudistuksia yhteiskunnassa, että se voisi toimia kuin länsimaat.

Euroopan komissio on antanut maalle tukea kriisin alkamisen jälkeen kaikkiaan 3,4 miljardia euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic