Uutiset

Suomi antaa Jemenin hätään kolme miljoonaa euroa humanitaarista apua – muut maat miettivät samaa

Ensi tiistaina järjestetään Sveitsin Genevessä korkean tason kansainvälinen kokous, jonka tarkoituksena on ylipuhua valtioita antamaan lisää rahaa jemeniläisten auttamiseen. Kokouksen järjestäjiä ovat Sveitsi, Ruotsi ja YK. Paikalla on myös YK:n pääsihteeri António Guterres.

Suomi ei lähetä paikalle ministeritason delegaatiota, mutta rahaa ollaan valmiita antamaan.

-Aiomme antaa kolmen miljoonan euron maksulupauksen ja olla aktiivisesti mukana. Tuki kanavoidaan humanitaariseen työhön Punaisen ristin kansainvälisen komitean ICRC:n, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja Maailman ruokaohjelman WFP:n kautta, kertoo Suomea kokouksessa edustava lähetystöneuvos Kimmo Laukkanen Lännen Medialle.

Jemen on kärsinyt vuosia tuhoisasta sodasta, joka aiheuttaa yhden nykyajan pahimmista humanitaarisista kriiseistä.

Kansainvälisen Punaisen Ristin komitean ICRC:n mukaan 17,8 miljoonalla jemeniläisellä ei ole tarpeeksi syötävää, 15,7 miljoonalla ei ole käytössään turvallista vettä, 14,8 miljoonalla ei ole perusterveydenhuoltoa ja 24,3 miljoonalla jemeniläisellä ei ole säännöllisesti sähköä.

Jemenissä on syntynyt esimerkiksi kolera-epidemia ja terveydenhuoltojärjestelmään syntyneet puutteet lisäävät tuhansien riskiä kuolla sairauksiin, joita voitaisiin normaaliolosuhteissa hoitaa.

Maassa on noin 29 miljoonaa asukasta.

Tavoitteena kolme miljardia

Kokouksen tavoitteena on YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimiston OCHA:n nettisivujen mukaan kerätä kolme miljardia dollaria. Toistaiseksi koossa on vajaat 300 miljoonaa dollaria, mutta valtioiden on tarkoitus julkistaa rahoituslupauksiaan vasta ensi tiistaina.

-Uskon, että tukea kanavoidaan Jemeniin. Suomi antaa lisäksi vuositasolla seitsemän miljoonaa euroa YK:n hätäapurahastoon, josta on myönnetty apua Jemeniin, Laukkanen kertoo.

OCHA:n tilastojen mukaan toistaiseksi Yhdysvallat on luvannut 138 miljoonaa dollaria, Saksa 39,5 miljoonaa dollaria, Japani 19 miljoonaa ja Saudi-Arabia noin 11 miljoonaa dollaria Jemenin auttamiseen.

Saudi-Arabian osallisuus on sikäli mielenkiintoista, että jemeniläisten siviilien osalta erityisesti saudiliittouman ilmaiskut ovat olleet kansainvälisen yhteisön näkemyksen mukaan tuhoisia.

Shiia- ja sunni-muslimien konflikti

Jemenin sota johtuu shiialaisten huthi-kapinallisten ja presidentti Abdrabbuh Mansour Hadille uskollisten joukkojen konfliktista. Huthit ovat jo vuodesta 2004 lähtien kapinoineet Jemenissä, koska ovat pelänneet maan sunni-enemmistön uhkaavan shiia-muslimien asemaa. Lähi-idässä kiistat shiia- ja sunnimuslimien välillä ovat jatkuneet vuosisatoja.

Saudi-Arabian johtama liittouma liittyi sotaan shiialaisia huthi-kapinallisia vastaan vuonna 2015. Saudi-Arabia pelkää todennäköisesti shiialaisen Iranin saavan jalansijaa Jemenissä huthien välityksellä.

Jemen on jakaantunut etupäässä huthien ja presidentti Hadin hallinnon hallitsemiin alueisiin, ja taistelut jatkuvat yhä. Myös terroristijärjestö Al Qaidan sanotaan hallitsevan pieniä alueita maassa.

Toistaiseksi YK:n yritykset välittää rauhaa osapuolien välille ovat epäonnistuneet.

UNHCR:n mukaan Jemenin sisällä on ainakin kaksi miljoonaa maan sisäistä pakolaista, joista useat ovat menettäneet sodan takia kaiken.

YK:n tietojen mukaan noin 10 000 ihmistä on kuollut sodassa vuoden 2015 jälkeen. YK on sodan aikana vedonnut Saudi-Arabian johtamaan liittoumaan, jotta se päästäisi enemmän avustuskuljetuksia Jemeniin, joka on suuresti riippuvainen ulkopuolisesta avusta.

Jo ennen sotaa Jemenillä oli vaikeuksia köyhyyden, työttömyyden, ruokapulan ja Al Qaidan hyökkäysten kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic