Uutiset

Suomi edellyttää uusilta monitoimihävittäjiltä niin nopeutta kuin tulivoimaa – koko maata pystyttävä puolustamaan

Suomi lähetti tänään noin 708 sivun verran tarjouspyyntöjä uusista monitoimihävittäjistä. Tarkoituksena on hankkia 64 monitoimihävittäjää korvaamaan nykyiset Hornet-hävittäjät, jotka poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

-Tarvitsemme riittävän määrän nopeita, tulivoimaisia monitoimihävittäjiä, jotta koko maata voidaan puolustaa. Tällä on merkittävä vaikutus puolustuksen uskottavuuteen varsinkin, kun Suomi ei kuulu mihinkään sotilasliittoon. Päätös hankinnasta tehdään vuonna 2021, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uusien hävittäjien on suunniteltu olevan käytössä vähintään 30 vuotta eli 2060-luvulle saakka. Suomen tarjouspyynnöissä on useita vaatimuksia, jotka uusien hävittäjien olisi täytettävä. Vaatimukset ja kysymykset liittyvät muun muassa siihen, miten koulutus- ja ylläpitoratkaisut toteutetaan ja pysyykö hankinta sille linjatussa 7-10 miljardin euron kustannusarviossa.

Tärkeimmäksi tekijäksi nostetaan kuitenkin sotilaallinen suorituskyky. Tarjokkaita testaan muun muassa simulaattoreiden avulla siten, että niiden sodanajan suorituskyky selviää mahdollisimman hyvin.

-Kyse on siitä, kyetäänkö hävittäjillä pitämään ilmaherruus Suomen alueella, jotta muut puolustushaarat voivat toimia ja tärkeät kohteet pystytään suojaamaan. Sodan ennaltaehkäisyssä on tärkeätä se, minkälainen vastustaja olisimme. Mahdollinen hyökkääjä arvioisi kykyämme tarkasti, ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen puhui.

-Hävittäjät on saatava nopeasti ilmaan aseistettuna, lisäsi puolestaan insinööriprikaatikenraali Kari Renko.

Tarjouspyynnöt lähetettiin tänään Britannian, Ranskan, Ruotsin ja USA:n hallinnoille. Ne lähettävät ne edelleen viidelle konevalmistajalle.

Mukana kisassa on kaksi yhdysvaltalaista hävittäjää, Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35. Ruotsista hankinnasta kilpailee Saab Gripen ja Ranskasta Dassault Rafale. Lisäksi kisassa on yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Hornetit korvataan

Suomen nykyiset hävittäjät eli Hornetit poistuvat käytöstä 2030 mennessä. HX-hanke eli uusien hävittäjien ostohanke on perustettu korvaamaan nykyiset hävittäjät uusilla.
Puolustusvoimien mukaan Suomen puolustuskyvyn ensisijainen tehtävä on ehkäistä sotilaallista voimankäyttöä ja sillä uhkaamista sekä torjua hyökkäykset. Tähän Suomi tarvitsee hävittäjiä.
Hävittäjien koetaan olevan välttämätön osa ilmapuolustusta ja puolustusvoimien tulenkäyttöä maalla ja merellä. Lisäksi hävittäjät täydentävät puolustusvoimien tiedustelua, valvontaa ja johtamista.
Hävittäjiä ei voida Puolustusvoimien mukaan korvata muilla järjestelmillä. Ilmatorjunta ja miehittämättömät ilma-alukset eivät kata niiden suorituskykyä.
Horneteja ei voida käyttää pidempään, sillä niiden suorituskyky heikkenee ja rakenteet väsyvät. Järjestelmien, varaosien ja ohjelmistojen saatavuus vaikuttavat päätöksen myös.
HX-hanke kestää noin 10-15 vuotta. Varsinainen hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa.
Lähde: Puolustusvoimat

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti