Uutiset

Suomi ei myönnä enää asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin – Ministeriön mukaan vanhoja lupia ei kuitenkaan peruta

Uusia lupia koskevassa harkinnassa on painanut ulkoministeriön mukaan erityisesti Jemenin hälyttävä humanitaarinen tilanne.
Patria on myynyt Saudi-Arabiaan Nemo-kranaatinheitinjärjestelmän. Kuvassa Nemo on asennettu Patrian AMV-panssariajoneuvoon.

Suomen hallitus on käsitellyt asevientiä Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin. Hallituksen mukaan uusia asevientilupia enää myönnetä, koska niille ei ole edellytyksiä.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan harkinnassa on painanut erityisesti Jemenin hälyttävä humanitaarinen tilanne. Pelastakaa lapset -järjestö kertoi aiemmin tällä viikolla, että noin 85 000 alle viisivuotiaan lapsen arvioidaan kuolleen äärimmäiseen nälkään ja tauteihin Jemenin sodassa sen jälkeen, kun konflikti kiihtyi huhtikuussa 2015.

Suomen asevienti perustuu ministeriön mukaan tarkkaan tapauskohtaiseen harkintaan. Suomi noudattaa EU:n asevientikriteerejä, joissa huomioidaan erityisesti ihmisoikeudet, sekä alueellisen rauhan, turvallisuuden ja vakauden suojelu.

Patria sai luvan varaosille

Suomesta vietiin ulkomaille sotatarvikkeita 106,4 miljoonan euron edestä viime vuonna. Saudi-Arabiaan sotatarvikkeita vietiin kohdemaista kuudenneksi eniten eli noin 5,3 miljoonan euron edestä. Tiedot käyvät ilmi Puolustusministeriön seurantatiedoista, johon on listattu vientiluvan alaiset viennit.

Aseteollisuusyritys Patria myi vuonna 2010 Saudi-Arabiaan Nemo-kranaatinheitinjärjestelmän. Kauppa tehtiin Yhdysvaltain hallituksen Foreign Military Sales -ohjelman kautta. Patrian mukaan Nemo toimii epäsuoran tulen tukijärjestelmänä. Järjestelmällä voidaan ampua tulipurskeita, joissa enintään viisi kranaattia iskeytyy kohteeseen samaan aikaan. Heittimet on jo toimitettu, mutta Patria tarjoaa laitteisiin varaosia.

Patrialle on myönnetty tänä vuonna vientilupa Arabiemiirikuntiin Patrian AMV:n eli panssaroidun pyöräajoneuvon varaosille. Ministeriö ei ole pystynyt varmentamaan, onko AMV-ajoneuvoja mahdollisesti käytetty Jemenin sodassa.

Ulkoministeriön osastopäällikön Jukka Salovaaran mukaan jo myönnettyjä vientilupia ei peruta.

– Olemme antaneet tänä vuonna lupia varaosatoimituksille. Se on normaali käytäntö, että kun on vanhoja kauppoja, niin niihin liittyvät vanhat velvoitteet hoidetaan, Salovaara sanoo Lännen Medialle. LM-FL

Uusimmat

Fingerpori

comic