Uutiset

Suomi ei voi olla maailman onnellisin maa – tutkimus johtaa harhaan

Uutiset vanhusten hoidon tasosta sekä tilastot perheväkivallasta, itsemurhista ja masennuksesta kertovat jostakin muusta.
Suomeen syntyminen on lottovoitto, mutta ei jättipotti. Viisi oikein saattaa olla lähellä totuutta. Kuva: Ilkka Koskinen / Arkisto
Suomeen syntyminen on lottovoitto, mutta ei jättipotti. Viisi oikein saattaa olla lähellä totuutta. Kuva: Ilkka Koskinen / Arkisto

Suomi on edelleen maailman onnellisin maa. Näin väittää keskiviikkona julkaistu YK:n teettämä onnellisuusraportti. Suomi uusi viimevuotisen ykkössijansa nyt jopa selvällä erolla muihin maihin.

”Ei voi olla totta”, synkkämieliset metsäläiset tapaavat sanoa kuullessaan itseään koskevia myönteisiä uutisia: ”Tässä täytyy olla jokin virhe.”

Niin täytyy. Onnellisuuden kotimaa ei voi olla Suomi. Mielensäpahoittaja asuu Suomessa, mutta onnelliset ihmiset elävät Kiribatilla, Kreikassa, Kanadassa tai missä tahansa muussa Pohjoismaassa.

Tänään aamulla töihin ajaessa Suomi oli masentava maa. Lämpömittari näytti nollaa ja sää harmaalta kuin Novosibirsk sateella.

Harvat kanssaihmiset astelivat orpoina askareisiinsa katse maassa. Raaka tuuli pölytti hiekoitushiekkaa ja liikutti rutattuja tupakka-askeja, pizzalaatikoita ja hampurilaiskääreitä pitkin routinutta asvalttia. Lokit tappelivat makkaranpalasta.

Auton radiossa puhui rotterdamilaisen Erasmus-yliopiston kauppakorkeakoulun onnellisuustutkija, filosofian tohtori Ilona Suojanen.

Hän sanoi, että onnellisuustutkimuksen lähtökohdat ovat hyvin länsimaisia. Samalla hän pohti, miten järkevää ylipäätään on laittaa maailman maita järjestykseen tällaisilla perusteilla.

Suojasen mukaan tutkimuksen kriteereitä ovat ihmisten oma onnellisuuskokemus sekä maan bruttokansantuote, eliniän odote, ystävyyssuhteet, hyväntekeväisyyteen käytettävät rahat ja hallinnon korruptoitumattomuus sekä vapaus päättää omista asioista.

Niidenkin perusteella Suomen ykkössijan voi asettaa kyseenalaiseksi. Uskottavalta vaikuttaa vain korruptoitumattomuus.

Suomi on turvaton maa naisille

Suomi ei ole enää maailman synkimpiä itsemurhamaita. Silti 13 itsemurhaa sataa tuhatta asukasta kohti on paljon. Luku on eurooppalaista keskitasoa.

Masennuslääkkeitä käyttää lähes puoli miljoonaa suomalaista. Se ei välttämättä ole huono asia, ja monissa verrokkimaissa depressiota lääkitään vielä hanakammin, mutta ei runsas masennusoireilu kansalaisten ylenpalttiseen onnellisuuteen viittaa.

Karuinta luettavaa ovat uutiset suomalaisesta vanhusten hoidosta sekä tilastot perheväkivallasta. EU-tutkimuksen mukaan Suomi on naisille unionin toiseksi turvattomin maa.

Tutkimuksessa lähes puolet suomalaisista naisista kertoi kokeneensa fyysistä väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen. Noin kolmannes maassamme tehtävistä väkivaltarikoksista on nykyisen tai entisen kumppanin tekemiä.

Huonoja uutisia toistensa perään

Samaan aikaan onnellisuusuutisen kanssa suomalaismedia kertoo tänään, että:

– Kolmekymppisten suomalaisten eläketilanne näyttää surkealta.

– Perheensä tappamista Ilomantsissa suunnitellut nainen sai tuomion.

– Perintöriita jättiomaisuudesta ratkesi korkeimmassa oikeudessa.

– Oulun käräjäoikeus käsitteli natsiksi ja rasistiksi nimittelyä.

– Jääkiekkoilijalla on 50 000 euron, mäkihyppääjällä lähes 300 000 ja rokkarilla noin 3 400 000 euron ulosottovelat.

Tällaista ei tapahdu Kiribatilla. Kiribatilla ei ole mäkihyppääjiä.

Onnellisimmat

1. Suomi (1.)

2. Tanska (3.)

3. Norja (2.)

4. Islanti (4.)

5. Alankomaat (6.)

6. Sveitsi (5.)

7. Ruotsi (9.)

8. Uusi-Seelanti (8.)

9. Kanada (7.)

10. Itävalta (12.)

Onnettomimmat

147. Haiti (148.)

148. Botswana (146.)

149. Syyria (150.)

150. Malawi (147.)

151. Jemen (152.)

152. Ruanda (151.)

153. Tansania (153.)

154. Afganistan (145.)

155. Keski-Afrikan tasavalta (155.)

156. Etelä-Sudan (154.)

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti