Uutiset

Suomi haluaa perustaa EU-rahaston Afrikan metsittämiseksi – asiasta puhuttu jo unionipomo Junckerille

Afrikan metsitysprojekteista löytyy jo suomalaisedustusta . Kehitysrahoittaja Finnfundin lainoittamat yhtiöt ovat istuttaneet Afrikkaan 10-15 vuoden aikana noin 150 000 hehtaaria metsää. Energiayhtiö St1 on allekirjoittanut sopimuksen metsityspilotista marokkolaisen yliopiston kanssa.
Investointeja Afrikan metsitykseen perusteellaan myös työn ja toimeentulon luomisella Afrikan maaseudulle.

Suomi ehdottaa perustettavaksi EU-rahastoa, jonka turvin Afrikan metsitys voitaisiin aloittaa tosissaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tekemästä metsitysrahastoaloitteesta Suomen ja Ruotsin yhteisessä Metsäakatemia-tilaisuudessa Asikkalassa keskiviikkona.

– Sijoittamalla metsiin edistämme useita kestävän kehityksen tavoitteita. Metsitys vahvistaa globaalia hiilinielua. Metsät estävät maatalousmaan eroosiota ja ylläpitävät mikroilmastoa, mikä on tärkeää ruokaturvalle. Metsien hoito, metsätalous ja metsäteollisuus tarjoavat töitä. Voimme suojella luonnontilaisia metsiä ja torjua laitonta puukauppaa, Leppä perustelee rahastoesitystä.

Suomi haluaa metsitysrahaston mukaan Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin edistämään EU:n ja Afrikan kestävien investointien ja työpaikkojen kehitysohjelmaan, jonka rahoituspohja tulee olemaan noin 60 miljardia euroa.

Rahastoaloitteesta on jo puhuttu Sipilän ja Junckerin kesken. Rahasto voisi sisältyä EU:n seuraavaan vuonna 2021 alkavaan rahoituskehykseen.

Suomessakin metsitetään

Pääministeri Sipilä kertoi Suomeen suunniteltavasta laajasta metsitysohjelmasta ilmastonmuutoksen torjumiseksi Lännen Median haastattelussa (17. 11.).

Koko Euroopan unioni vastaa itsessään kuitenkin vain noin yhdeksästä prosentista maailman päästöistä, joten päästöjä vähentäviä toimia täytyy tehdä myös muualla. Vertailun vuoksi Saharan autiomaan pinta-ala Afrikassa on noin 27-kertainen verrattuna Suomen pinta-alaan.

Vuosittainen metsäkato Afrikassa on jopa kaksi miljoonaa hehtaaria. Tämä on seurausta muun muassa polttopuun keruusta ja peltomaan raivauksesta.

– Metsien kestävä käyttö luo toimeentuloa Afrikan maaseudulle. Tarvitsemme miljardien investointeja metsitykseen, metsätalouteen sekä metsien hoitoon ja suojeluun, Leppä toteaa.

Projekteja jo etelässä ja pohjoisessa

Afrikan metsitysprojekteista löytyy jo nyt suomalaisedustusta .

Suomen valtion kehitysrahoittajan Finnfundin lainoin tai pääomituksin rahoittamat yhtiöt ovat istuttaneet Afrikkaan kuluneen 10-15 vuoden aikana noin 150 000 hehtaaria metsää.

Nämä hankkeet ovat keskittyneet pääasiassa Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan.

Energiayhtiö St1 on allekirjoittanut sopimuksen metsityspilotista marokkolaisen yliopiston Université Mohammed VI Polytechniquen ja sen taustalla olevan lannoiteyritys OCP:n kanssa.

Pilotissa on tarkoitus löytää maanparannuksen ja kastelujärjestelmien avulla paras ratkaisu metsän kasvuun ja hiilensidontakykyyn.

Neljän hehtaarin tutkimusalueelle Rhamnan Ben Gueririssa istutetaan yhteensä 16 000 Marokosta hankittua puuntainta, joiden istutus alkaa tammikuussa.

Metsityshankkeissa yhteistyökyky paikallisten asukkaiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

Esimerkiksi akateemikko ja Helsingin yliopiston ilmakehätutkija Markku Kulmala on todennut monien hankkeiden kaatuneen siihen, että paikallinen väestö ei jostain syystä niitä halua tai heillä on jotain parempaakin istuttaa siihen. LM-FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti