Uutiset

Suomi lähettää noin 30 henkilöä auttamaan Ruotsin metsäpalojen sammuttamisessa

Ruotsi hyväksyi myöhään torstai-iltana Suomen tarjoaman avun metsäpalojen sammuttamiseksi.

Suomi lähettää Ruotsiin noin 30 henkilöä ja kalustoa, kuten paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja ja maastokelpoisia ajoneuvoja. Pelastushenkilöstö saapuu Ruotsiin alustavan arvion mukaan lauantaiaamuun mennessä ja he aloittavat työnsä Keski-Ruotsissa mahdollisimman pian perille päästyään.

Suomalaiset sammuttajat työskentelevät Ruotsissa noin viikon. Operaation kestoa on kuitenkin mahdollisuus pidentää tilanteen niin vaatiessa.

Suomen pelastusjoukkue on omavarainen eli se huolehtii itse majoittumisesta ja logistiikasta. Pelastusjoukkue kootaan Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan ja Lapin pelastuslaitoksista. Lähtijät on koottu useamman pelastuslaitoksen alueelta normaalin valmiuden ulkopuolelta, kuten vapaavuorosta. Näin valmius vastata mahdollisiin metsä- ja maastopaloihin kotimaassa säilyy.

Ruotsiin lähtee sekä pelastuslaitosten henkilöstöä että alueellisia sopimuspalokuntalaisia.

-Ruotsin metsäpaloissa auttaminen on tärkeää kaikilla niillä resursseilla, jotka voimme lähettää vaarantamatta tehokasta metsäpalojen tunnistusta ja sammutusta Suomessa. Toivotan voimia kaikille lähtijöille, sisäministeri Kai Mykkänen sanoo.

Pelastusopiston yhteydessä toimiva, sisäministeriön alainen Kriisinhallintakeskus vastaa Suomen kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta ja toimii Ruotsiin lähetettävän pelastusjoukkueen koordinaattorina ja työnantajana. Kriisinhallintakeskus lähettää joukkueen tueksi myös kolmihenkisen teknisen tiimin, jonka tehtävänä on helpottaa paikan päällä logistiikkaan, viestintään ja hankintoihin liittyviä lisätehtäviä.

-Kansallinen tukielementti on tärkeä, sillä se vapauttaa pelastusjoukkueen keskittymään olennaiseen eli metsäpalon sammuttamiseen, toteaa Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson.

Kriisinhallintakeskus nosti toimintavalmiuttaan jo Ruotsin lähettäessä ensimmäiset kansainväliset avunpyyntönsä varmistaakseen nopean reagointikyvyn, mikäli Ruotsi hyväksyy Suomen tarjouksen avunannosta. Sekä pelastusjoukkue että tukitiimi ovat sitoutuneet 24 tunnin lähtövalmiuteen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic