Uutiset

Suomi on pitänyt asemansa kansainvälisessä kilpailukyvyssä, paljastaa tuore tutkimus

Kilpailukykyvertailussa ensimmäiseksi nousi tänä vuonna Singapore. Kärkikamppailun suurin putoaja oli Euroopan talousveturi Saksa.
Tutkija Ville Kaitilan mielestä Suomen pitäisi panostaa koulutukseen ja markkinoiden toimintaan. Kuva: Etla
Tutkija Ville Kaitilan mielestä Suomen pitäisi panostaa koulutukseen ja markkinoiden toimintaan. Kuva: Etla

Suomi oli sijalla 11 World Economic Forumin (WEF) tämän vuoden kilpailukykyvertailussa. Suomen sijoitus ja kokonaispisteet pysyivät samana kuin viime vuonna.

Vertailun kärkipaikan otti Singapore ennen Yhdysvaltoja ja Hongkongia. Kesällä Hongkongissa alkaneet levottomuudet eivät vaikuttaneet tutkimustuloksiin, koska vertailu on tehty ennen poliittisen epävakauden alkamista.

Kärkikamppailun suurin putoaja oli Saksa, joka tippui neljä sijaa ja päätyi seitsemänneksi.

WEF:n kansallisen yhteistyökumppanin Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkija Ville Kaitila ei ollut yllättynyt, että Suomen sijoitus pysyi samana viime vuoteen verrattuna. Merkille pantavaa tutkimuksen tuloksissa oli se, että erot maiden välillä olivat pienentyneet. Se on tutkijan mukaan hyvä asia.

Toisaalta erojen kaventuminen tarkoittaa kansainvälisen kilpailun kiristymistä.

– Meidän pitää panostaa vahvuuksiimme, jotka tukevat pitkän aikavälin kilpailukykyä, kuten koulutukseen ja markkinoiden toimintaan, Kaitila sanoo.

Kaksi edellistä hallitusta on leikannut reilusti koulutuksesta. Se on ollut Kaitilan mukaan huono asia Suomen kilpailukyvyn kannalta.

Työmarkkinoissa parantamisen varaa

Suomen yksi vahvuuksista oli vertailun mukaan instituutioiden vakaus, mikä sisältää turvallisuuden, oikeusistuinten riippumattomuuden, lehdistönvapauden ja julkisen sektorin tehokkuuden. Muita Suomen vahvuuksia olivat osaaminen, rahoitusjärjestelmä osittain ja yritysdynamiikka.

Kaitilan mukaan Suomella on parannettavaa esimerkiksi työmarkkinoiden puolella. Myös rakenteellista työttömyyttä pitäisi vähentää.

– Työvoiman tarjonta ja kysyntä pitäisi saada kohtaamaan paremmin.

Kaitila ei näe, että uuden hallituksen tähän mennessä ilmoittamat uudistuksen vaikuttaisivat merkittävästi työmarkkinoihin.

– Esimerkiksi aktiivimallin mahdollinen poistaminen ei heilauta tällaista indeksiä.

Kaitila muistuttaa, että sijoituksista ei kannata tehdä liian suoria johtopäätöksiä. Etlan arvion mukaan tulosten luottamusväli on 5–10 sijaa molempiin suuntiin.

Kansainvälinen kilpailukyvyn arviointi

World Economic Forumin (WEF) vertailussa arvioitiin 141 maan pidemmän aikavälin kasvu- ja rakenteellista kilpailukykyä.

Tutkimuksen kärkiviisikon muodostivat Singapore, Yhdysvallat, Hongkong, Alankomaat ja Sveitsi.

Viime vuonna vertailun ensimmäinen oli Yhdysvallat.

Vertailussa arvioitiin neljää kokonaisuutta: toimintaympäristöä, inhimillistä pääomaa, markkinoita ja innovaatioympäristöä.

Näistä tekijöistä oli muodostettu 12 osa-aluetta, jotka oli edelleen jaettu 103 yksittäiseen muuttujaan. Maat laitettiin järjestykseen muuttujien painotetun keskiarvon perusteella.

Sijoitustaan paransivat eniten viime vuoteen verrattuna Azerbaidžan ja Vietnam.

Eniten asemaansa menettivät Intia ja Iran.

Uusimmat

Fingerpori

comic