Uutiset

Suomi osallistuu jälleen Naton päätöksentekoharjoitukseen

Suomi osallistuu tänään alkavaan Naton CMX 19 -päätöksentekoharjoitukseen.

Suomi osallistuu tänään alkavaan Naton CMX 19 -päätöksentekoharjoitukseen. Vuosittain järjestettävässä harjoituksessa ei liikutella joukkoja, vaan siihen osallistuu henkilökuntaa sotilasesikunnista sekä siviileitä mukana olevien maiden Nato-edustustoista ja pääkaupungeista.

Suomesta harjoitukseen osallistuvat muun muassa ulkoministeriö, puolustusministeriö ja Pääesikunta. Naton ulkopuolelta harjoitukseen osallistuvat Suomen lisäksi Ruotsi ja Euroopan unioni.

Suomi on osallistunut CMX-harjoituksiin vuodesta 1998 lähtien. Naton mukaan tämänkertaisessa harjoituksessa yhteistä puolustautumista kuvitteellisessa – mutta realistisessa – kriisissä harjoitellaan siviilien ja sotilaiden toimesta monimutkaisessa hybridiympäristössä.

Presidentti Sauli Niinistö on korostanut CMX-harjoitusten eroa Suomen Nato-kumppanuuden puitteissa pidättäviin perinteisiin kenttäharjoituksiin, joissa kehitetään käytännön sotilaallisia kykyjä ja yhteensopivuutta.

Viimeksi mainituista ei Niinistön mukaan pidä tehdä turvallisuuspoliittisia johtopäätöksiä, mutta toisin on vähemmän julkisuudessa näkyvien päätöksentekoharjoitusten laita.

–  Näissä niin kutsutuissa CMX-karttaharjoituksissa ilmaistaan toden teolla niitä Nato-yhteistyömme poliittisia rajoja. Siksi näiden harjoitusten valmisteluvastuu onkin ulkoministeriössä, kun taas kenttäharjoittelusta vastaa puolustussektori, Niinistö sanoi Maanpuolustuskurssin avajaisissa viime marraskuussa.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic