Uutiset

Suomi ryhtyi selvittämään SS-miesten osallisuutta juutalaisten surmaamiseen – "Katsotaan, onko tarvetta jatkotoimiin"

Hiljattain julki tulleet todisteet suomalaisten SS-miesten mahdollisista sotarikoksista ovat herättäneet huomiota myös ulkomailla.

Muun muassa Yle uutisoi alkuvuodesta ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskuksen pyytäneen kirjeitse presidentti Sauli Niinistöltä, että Suomi teettäisi virallisen selvityksen asiasta. Järjestö keskittyy etenkin natsi-Saksan juutalaisiin kohdistamien rikosten tutkimiseen.

Valtioneuvoston kanslia päätti sittemmin tilata Kansallisarkistolta puolueettoman selvityksen.

-Työ on tarkoitus saada hyvin pitkälle tämän vuoden aikana. Kun se valmistuu, katsotaan, onko tulosten perusteella tarvetta ryhtyä jatkotoimiin, pääsihteeri Pekka Timonen valtioneuvoston kansliasta kertoo Lännen Medialla.

Tällä viikolla virallisesti alkaneen selvitystyön tarkoituksena on luoda kokonaiskuva Saksan SS-joukoissa palvelleiden suomalaisten osallistumisesta siviilien, juutalaisten ja sotavankien surmaamisiin vuosien 1941–1943 sotatoimien aikana.

-Pyrimme selvittämään, ketkä antoivat käskyt ja miten suomalaiset niihin suhtautuivat, Kansallisarkiston pääjohtaja, dosentti Jussi Nuorteva sanoo.

Suomalaisten arkistolähteiden lisäksi tarkoitus on hyödyntää ainakin Venäjällä, Ukrainassa, Puolassa, Saksassa ja Israelissa olevia lähdeaineistoja.

Selvitystyön tutkimusjohtajana toimii oikeus- ja hallintohistorian dosentti Lars Westerlund Åbo Akademista. Häneltä ilmestyi viime syksynä SS-vapaaehtoisia käsittelevä, arkistolähteisiin pohjaava tietokirja Cirkus Collani.

Westerlund oli myös vuosina 2004–2010 toteutetun Suomi, ihmisluovutukset ja sotavankikuolemat -hankkeen tutkimusjohtajana

-Hän tuntee laajasti tätä tematiikkaa ja on julkaissut jo toistakymmentä julkaisua näistä teemoista, Nuorteva sanoo.

Suomi, ihmisluovutukset ja sotavankikuolemat -hankkeen lähtölaukauksena toimi Elina Sanan vuonna 2003 julkaistu kirja Luovutetut, joka herätti laajaa keskustelua jatkosodan aikana Suomesta saksalaisten käsiin luovutettujen ihmisten kohtaloista.

Selvitystyöhön ryhtymistä vauhditti Wiesenthal-keskuksen kirje silloiselle tasavallan presidentille Tarja Haloselle.

Kuva puhtoisista SS-vapaaehtoisista muuttuu

Suomalaisen SS-tutkimuksen pioneerin Mauno Jokipiin mukaan suomalaiset SS-miehet eivät osallistuneet itse julmuuksien toimeenpanoon mutta osa todisti joukkoteloituksia silminnäkijöinä. Jokipiin runsaasti siteerattu Panttipataljoona-tutkimus on 1960-luvulta.
Viime vuosina julki tullut arkistoaineisto viittaa kuitenkin siihen, että osa suomalaisista SS-miehistä syyllistyi juutalaisten ampumisiin Saksan itärintamalla.
Myös tanskalaisista ja norjalaisista SS-miehistä on paljastunut uusia tietoja.
Historioitsijat nostivat vuonna 2015 esiin tanskalaisten SS-miesten roolin Valko-Venäjällä sijainneen keskitysleirin vartijoina. Leirillä sai surmansa 1 400 juutalaista. Tapauksen paljastuminen johti rikostutkintaan, mutta todistusaineisto ei lopulta riittänyt syytteiden nostamiseen.
Norjassa yli 90-vuotias entinen SS-sotilas myönsi vuonna 2013 norjalaisten SS-miesten osallistuneen siviilien tappamiseen Ukrainassa. Arviolta 200–300 siviiliä oli suljettu kirkkoon, jonka SS-joukot tuhosivat polttamalla. Tapauksen myöntänyt SS-mies oli itse vahtimassa, ettei kukaan päässyt ulos.
Lähes puolet kansallismielisiä radikaaleja
Mauno Jokipii esitti aikanaan, että korkeintaan viidesosa suomalaisista SS-vapaaehtoisista olisi ollut oikeistoradikaaleja. Jokipiin mukaan värvääjät karsivat hakijoista pois ääriaineksia. Näin Suomi olisi jäänyt tarkoituksella kauas saksalaisten asettamasta tavoitteesta, jonka mukaan oikeistoradikaaleja olisi noin kaksi kolmasosaa lähtijöistä.
Tutkijat Oula Silvennoinen, Marko Tikka ja Aapo Roselius ovat tällä vuosikymmenellä osoittaneet Jokipiin sievistelleen oikeistoradikaalien osuutta. Heidän mukaansa suomalaiset SS-vapaaehtoiset ja heidät värvännyt toimikunta olivat huomattavasti Jokipiin esittämää vahvemmin erilaisten kansallismielisten radikaalien, fasistien ja kansallissosialistien käsissä.
Tutkija André Swanström on laskenut, että itse asiassa noin 46 prosenttia suomalaisista SS-miehistä ilmoitti olevansa selkeästi fasistisen politiikan kannattaja. Määrä on yli kaksinkertainen Jokipiin laskelmiin nähden.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic