Uutiset

Suomi saa enintään huomautuksen, jos maakuntavaalilaki ei ole voimassa vuotta ennen vaaleja

Suomi voi saada korkeintaan ehkä huomautuksen, vaikka se ei noudattaisi Euroopan neuvoston alaisen asiantuntijaelimen suositusta maakuntavaalien ajankohdasta.

Valtiosääntöoikeuden kansainvälisistä asiantuntijoista koostuva Venetsian komissio on suosittanut, että vaalit saisi järjestää aikaisintaan vuoden kuluttua siitä, kun vaaleja koskevat lait ovat tulleet voimaan.

-Suositukset eivät ole sitovia, viestittää Suomen pysyvä edustaja Euroopan neuvostossa, suurlähettiläs Satu Mattila-Budich Lännen Medialle.

Hän tarkentaa, että suosituksen rikkomisesta ei tule muuta kuin ehkä huomautus jonkin raportin yhteydessä tai jos joku ottaa asian esille Euroopan neuvoston kongressin istunnossa. Se kokoontuu kaksi kertaa vuodessa Strasbourgissa.

Valitsijayhdistyksille vaikeuksia

Vaalien järjestämisen kireässä aikataulussa katsotaan vaikeuttavan vaalirahan keräämistä ja etenkin puolueiden ulkopuolisten valitsijayhdistysten valmistautumista vaaleihin.

Vaalikampanjarahoitusta ei voi lain mukaan alkaa hankkia ennen kuin kuusi kuukautta ennen vaalipäivää. Valitsijayhdistyksen ehdokkaan on kerättävä taakseen kannattajanimiä määrä, joka selviää virallisesti vasta, kun laki on hyväksytty.

Suomen ensimmäiset maakuntavaalit oli alun perin määrä järjestää jo viime tammikuun presidentinvaalien yhteydessä. Sen käytyä mahdottomaksi maakuntavaalit piti järjestää tämän vuoden lokakuun 28. päivä.

Sekin osoittautui liian varhaiseksi ajankohdaksi. Oikeuskanslerinviraston mukaan maakuntavaalit voitaisiin järjestää noin puolen vuoden kuluttua lakien voimaantulosta.

Lopulta myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) joutui viime viikonloppuna myöntämään, ettei vaaleja pidetä lokakuussa. Niiden aikataulu on toistaiseksi ratkaisematta.

Auttanut Itä-Euroopan maita

Venetsian komissio tarjoaa pyynnöstä apuaan perustuslakien ja lainsäädännön uudistamisessa. Apu on ollut tärkeää, kun Keski-Euroopan ja Itä-Euroopan maat ovat uudistaneet lainsäädäntöään.

Suomi liittyi Euroopan neuvostoon viimeisenä länsimaana vasta vuonna 1990. Liittymistä vauhditti uhkakuva siitä, että entiset kansandemokratiat olisivat ehtineet liittyä Suomea aikaisemmin. Sosialistimaat eivät jäseniksi voineet päästä.

Vuonna 1949 perustetun Euroopan neuvoston päätehtävänä on valvoa ihmisoikeuksien, moniarvoisen demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic