Uutiset

Suomi saa tänään uuden hallituksen ja vanha hallitus väistyy – Näin päivä etenee aamusta iltaan

Suomeen on määrä nimittää uusi hallitus tänään. Pääministeriksi on nousemassa vaalit voittaneen Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Uuden hallituksen nimittää tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka myös myöntää eron vanhalle hallitukselle. Lännen Media seuraa päivän kulkua päivittyvässä verkkojutussa.
Antti Rinne nimitetään todennäköisesti pääministeriksi tänään. Kuva: Joel Maisalmi
Pääministeri Antti Rinne (sd.). Arkistokuva: Joel Maisalmi

Suomeen on määrä nimittää uusi hallitus tänään torstaina.

Päivä alkaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan puhemiehen, tulevan pääministerin Antti Rinteen (sd.) tapaamisella presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.

Tapaamisen jälkeen puolilta päivin presidentti antaa tiedon pääministeriehdokkaasta eduskunnan ensimmäisessä täysistunnossa. Tätä seuraavassa toisessa täysistunnossa suoritetaan pääministerin vaali.

Vaalissa ehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Jos ehdokas ei saa vaadittavaa enemmistöä, asetetaan uusi pääministeriehdokas samalla tavalla. Jos uusikaan ehdokas ei saa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan eduskunnassa avoimena äänestyksenä pääministerin vaali. Valituksi tulee tällöin eniten ääniä saanut henkilö.

Kello kahdelta iltapäivällä Valtioneuvoston linnassa alkavassa tasavallan presidentin esittelyssä Niinistö myöntää eron Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle ja nimittää uuden valtioneuvoston. Kun nimitys on tehty, uusi hallitus pitää järjestäytymisistunnon, jossa määritellään ministereiden työnjako ja sijaisuudet sekä ministerivaliokuntien jäsenyydet.

Tässä istunnossa ministerit myös vannovat ministerinvalan tai antavat virkavakuutuksen, jos eivät vielä ole sitä tehneet.

Vanha hallitus tekee iltapäivällä jäähyväiskäynnin presidentti Niinistön luokse. Sitä seuraa uuden hallituksen tervehdyskäynti. Puoli viideltä iltapäivällä uusi hallitus järjestää ensimmäisen tiedotustilaisuutensa Säätytalolla.

Perjantaina järjestettävässä eduskunnan täysistunnossa eduskunta saa ilmoituksen valtioneuvoston vaihdosta sekä tiedonannon hallitusohjelmasta. Samassa istunnossa suoritetaan myös eduskunnan puhemiehen vaali, sillä nykyinen puhemies Rinne siirtynee pääministeriksi. Keskustelu hallitusohjelmatiedonannosta käydään ensi viikon tiistain ja keskiviikon täysistunnoissa ja eduskunta äänestää hallituksen luottamisesta torstaina 13.6.

Uusimmat

Fingerpori

comic