Uutiset

Suomi sai hädässä apua Afrikasta asti – Unicef muistuttaa historiasta pakolaisten auttamiseksi

Lastenjärjestö Suomen Unicef käynnistää lähiaikoina Pakolaislapset-kampanjan, jossa muistutetaan suomalaisia siitä, että Suomikin on aikanaan tarvinnut ulkomailta apua päästäkseen sotien jälkeen jaloilleen.

Järjestö on kerännyt kampanjaansa varten Suomen Huollon arkistoista tietoja suurimmista avustajamaista. Kärjessä ovat Yhdysvallat, Ruotsi, Tanska, Sveitsi ja Norja, mutta listan sijalta seitsemän löytyy niinkin kaukainen maa kuin Etelä-Afrikka.

Ulkomainen apu oli merkittävässä roolissa siinä, että Suomi pystyi nopeammin rakentamaan hyvinvointiyhteiskuntaa sotien luoman hädän ja pulan jälkeen.

Unicef muistuttaa myös sadoista tuhansista Karjalan evakoista, joista nykyisin puhuttaisiin ehkä virallisemmin maansisäisinä pakolaisina. Lisäksi talvi- ja jatkosodan aikana 1939–1945 Suomesta siirrettiin lähes 80 000 lasta Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan toista maailmansotaa pakoon.

-Syyriasta ja muualta saapuvien ihmisten hätä on aivan yhtä traagista ja todellista, kuin mitä maassamme on koettu. Siksi puhumme Pakolaislapset-kampanjassamme evakoista pakolaisina. Suomi 100 -aaton alla on hyvä tiedostaa, että mekään emme ole selviytyneet kaikesta yksin, vaan olemme saaneet humanitaarista apua monilta tahoilta, Unicef muistuttaa.

Kampanjassa useat tunnetut suomalaiset puhuvat omasta tai oman sukunsa pakolaismenneisyydestä.

Maailmalla lähes 66 miljoonaa ihmistä on paossa sotien ja väkivallan vuoksi. Määrä on enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Pakolaisista lähes puolet on lapsia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti