Uutiset

Suomi sulkeutuu – tämä maaliskuun päivä jää historiaan

Marin nosti pistesaldoaan ottamalla johtajuuden käsiinsä.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Poikkeukselliset ajat, mutta niin ovat poikkeukselliset myös hallituksen toimet.

Hallitus julkisti hetki sitten 19 linjausta, jotka muuttavat meidän kaikkien elämää lähitulevaisuudessa.

Samalla valmistellaan valmiuslain käyttöönottoasetuksen antamista eduskunnalle jo tiistaina.

Rauhan aikana ei ole vastaavaa koettu.

Monet ovat vaatineet jo päiviä hallitukselta tiukempaa otetta. Äänessä ovat olleet etenkin opposition edustajat.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) nosti maanantaina pistesaldoaan näyttämällä, että johtajuutta löytyy, kun sitä tarvitaan.

Monissa muissa Euroopan maissa sekä etenkin Pohjoismaissa koronan vastaisia rajuja toimia on jo tehty. Miksi Suomessa on viivytelty?

Oikeastaan ei ole viivytelty, sillä koronatilanne on ollut muissa Pohjoismaissa noin viikon Suomea edellä. Suomi on seurannut perässä.

Hallituksen pitkästä listasta ehkä kohahduttavin on koulujen sulkeminen. Sitä ehdittiin jo uumoilla ennen kuin hallitus sen varmisti. Päätös oli odotettu, kun katsoo, miten muualla on menetelty.

Hallitus oli oikeassa korostaessaan, ettei koulujen sulkeminen ole sellainen temppu, jonka ansiosta tauti saataisiin taltutettua. Jos nuoriso kokoontuu yhteen niin kuin ennenkin, ei rajoituksilla ole paljonkaan merkitystä.

Tässä vaiheessa yhä useampi nuori ja vanhempikin voi vain kiittää teknologiaa; etäopetus ja yhteydenpito kavereihin sujuvat mainiosti myös sähköisesti.

Korona kurittaa talouttamme kovalla kädellä. Tähän hallitus vastaa mittavalla paketillaan. Euroja löytyy, kun kriisiä pukkaa.

Kaikki mahdolliset keinot on nyt löydettävä ja käytettävä, jottei Suomi luisu samaan tilanteeseen kuin 1990-luvun lamassa.

Erikoinen sattuma oli, kun maanantaina sähköpostiin kilahti tiedote, jonka mukaan lama-ajan pääministeri Esko Aho (kesk.) on kirjoittanut muistelmia. Syksyllä ilmestyy kirja, jossa hän käy läpi lamavuotta 1991. Kirja on nimeltä Mustien joutsenten vuosi.

Pankit romahtivat, markka devalvoitiin, konkurssiaallot löivät korkealla. Yhä edelleen monet muistelevat perheiden mustia vuosia, jotka jättivät jäljet seuraavaankin sukupolveen.

Mustia joutsenia ei nyt kaivata takaisin.

Uusimmat

Fingerpori

comic