Uutiset

Suomi valmistautuu luvalliseen kiljun tekoon – pontikan poltto pysyy laittomana

Kiljun valmistaminen kotona on laillista ensi vuonna, mutta pontikan keiton laillistamista ei edes harkita. Kilju valmistetaan käymisteitse, pontikka taas tislaamalla.

Tislauksen sääntelyn taustalla on peruste, että prosessi tuottaa viinan ohella metanolia, joka on myrkyllistä.

-Ei ole näkynyt poliittista tahtoa pontikan keiton säätämiselle jokamiehenoikeudeksi, hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoi.

Kun ministeriö valmisteli alkoholilain uudistusta, pontikan tislausta ei harkittu laillistettavaksi. Asiaa ei tuotu myöskään poliittiseen pöytään.

-Tislaamisen vapauttamisesta ei käyty keskustelua, kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) toteaa.

Hän on hallituspuolueiden eduskuntaryhmien neuvotteluporukassa, joka otti kantaa alkoholilain uudistukseen.

-Lupaa pontikan kotona tislaamiseen ei voi jatkossakaan myöntää edes hakemuksesta. Myös kaupallinen valmistus säilyy luvanvaraisena.

 

Tuominen kertoo, että alkoholijuomien kotivalmistukseen tulee yksinkertainen sääntö: alkoholia saa valmistaa kotona käymisteitse.

Tämä tarkoittaa, että nyt oluen, siiderin ja viinin lisäksi kotona voi tehdä laillisesti kiljuakin. Hallitus on halunnut yksinkertaistaa säännöksiä.

-Uusi laki poistaa vaatimukset maku- ja aromiaineista ja mahdollistaa kiljun valmistuksen, Mäkelä tarkentaa.

Valmistuksen pitää vielä tapahtua niin, että raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi havaittavissa.

Uuden lain mukaan juomia saa valmistaa itselleen niin paljon kuin haluaa, ja omatekoista alkoholia voi antaa lahjaksi. Myyntiin sitä ei saa edelleenkään laittaa.

 

-Kiljun teko ei ole enää Suomessa kansanterveydellinen ongelma, Tuominen uskoo.

-Paljon suurempi muutos tapahtui 2004, kun matkustajatuonti Virosta ja muista EU-maista vapautui. 75 prosenttia Suomeen tuodusta alkoholista tuodaan Virosta.

Alkoholilakiesitys on nyt oikeusministeriön tarkastettavana. Alkoholilaki tulee eduskunnan käsittelyyn heti, kun syyskausi alkaa. Täysistunto on 5.9. Laki tulee voimaan vuoden 2018 alussa.

-Laki on hyvin valmisteltu. On kuin eduskunta olisi jo ottanut kantaa, Mäkelä iloitsee.

 

 

Oikaisu 4.8.2017:
Jutussa todettiin virheellisesti, että 75 prosenttia Suomessa käytetystä alkoholista tuodaan Virosta. Oikein on, että 75 prosenttia Suomeen tuodusta alkoholista tuodaan Virosta.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic