Uutiset

Super ja Tehy: Hoitokotien sulkemisia tulee todennäköisesti lisää

Hoivakotien toiminnan keskeytykset eivät lopu tähän. Tätä mieltä ovat Tehy ja Super, joiden mukaan toiminnan keskeytykset ovat äärimmäinen keino, kun sakkojen ja kehotusten jakaminen ei ole parantanut tilannetta.
Vanhushoidon ongelmista on käyty kiivasta julkista keskustelua sen jälkeen, kun hoivakoti Ulrikan ongelmat tulivat pari viikkoa sitten julki. Kuva: Riitta Salmi

Lähihoitajia edustavan Superin puheenjohtaja Silja Paavola pitää mahdollisena, että viranomaiset joutuivat lähitulevaisuudessa sulkemaan lisää vanhusten hoivakoteja. Alkuvuoden aikana viranomaiset ovat keskeyttäneet kahden yksityisen hoivakodin toiminnan, koska niissä on ilmennyt vakavia laiminlyöntejä.

Vastaavien tapausten toistuminen on Paavolan mukaan jopa todennäköistä, jos Valviran ja aluehallintoviraston antamia kehotuksia ei viimein oteta vakavasti.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on samoilla linjoilla Paavolan kanssa.

– Hoitokotien sulkemiset tulevat lisääntymään, valitettavasti, Rytkönen kommentoi.

Attendon hoivakoti Pelimannin sulkemispäätös perjantaina ei tullut Rytköselle yllätyksenä, mutta järkytyksenä siitäkin huolimatta, että vastaavankaltaiset ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosikaudet.

– Tehy on laulanut samaa laulua jo kymmenen vuotta. Monta kertaa on iskenyt epätoivo, että miksei kukaan meitä kuule, Rytkönen toteaa.

Attendon ja Esperi Caren hoivakotien sulkemiset ovat Paavolan mukaan merkki siitä, että yrityksissä ei ole riittävästi reagoitu viranomaisten antamiin huomautuksiin, kehotuksiin ja sakkoihin. Paavola toteaa, että hoitokodin toiminnan keskeyttäminen on äärimmäinen keino, johon turvaudutaan vain, jos mikään muu ei auta.

– Sitä ennen yritys voi tehdä monia asioita. Eihän kukaan anna kehotuksia huvin vuoksi, Paavola toteaa.

Attendo ja Esperi Care ovat pahoitelleet tapahtunutta ja luvanneet korjata epäkohtia. Esperin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni erosi tehtävästään, kun hoivakoti Ulrikan ongelmat tulivat julki.

Paavola pitää mahdollisena, että viranomaiset eli aluehallintovirasto tai Valvira tekevät tapauksista ennen pitkää tutkintapyyntöjä poliisille.

– Johonkin tämä johtaa.

Rytkönen korostaa, että hoivakotien sulkeminen ei riitä. Vanhuksia pitää viimein alkaa hoitaa nykyistä paremmin. Rytkösen mukaan kaikkien tulee kantaa asiassa vastuunsa.

– Kuntien pitäisi olla nykyistä enemmän hereillä. Ne ovat ihan itse tehneet ulkoistukset, Rytkönen muistuttaa.

Mitä tulee yksityisiin hoivayrityksiin, pahoittelut eivät Rytkösen mukaan enää riitä. Rytkösen sormi osoittaa myös poliitikkojen suuntaan.

– Vanhuksia ei saa käyttää vaalikiiman välineenä, Rytkönen täräyttää.

Vanhuksilla on vaalien alla paljon ystäviä, mutta heidän hoivansa ei parane pelkällä politikoinnilla, Rytkönen muistuttaa.

Miksi hoivakotien toiminnan keskeyttämisiä alkoi sitten tulla juuri nyt? Paavolan mukaan sulkemispäätökset ovat osoitus siitä, että pohja on viimein saavutettu: mitään muuta ei enää ollut tehtävissä.

Tärkeintä olisi Paavolan mukaan nyt se, että hoiva-alalle palkataan lisää väkeä kokoaikatyöhön. Erityisesti yksityiset hoitokodit ovat harrastaneet henkilöstömitoituksella kikkailua palkkaamalla lyhyttä päivää tekeviä hoitajia.

Paavolan mukaan Superiin tulleiden yhteydenottojen perusteella ongelmat ovat koskeneet 80-prosenttisesti yksityisiä hoivakoteja. Millariikka Rytkönen muistuttaa, että työvoimapulan taustalla on myös palkkaus.

– Yksityisen sosiaalipuolen palkat ovat olleet selvästi julkista puolta matalammat. Jos on valittavana korkeampi tai matalampi palkka, niin totta kai silloin valitaan se korkeampi.

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson ei lauantaina kommentoinut Lännen Medialle hoitokotien sulkemisia.

Kahden yksityisen hoivakodin toiminta keskeytetty

Viranomaiset ovat keskeyttäneet alkuvuoden aikana kahden yksityisen vanhusten hoivakodin toiminnan.

Esperi Caren pyörittämä hoivakoti Ulrika Kristiinankaupungissa päätettiin Valviran päätöksellä sulkea välittömästi tammikuun lopussa. Perjantaina Länsi-Suomen aluehallintovirasto puolestaan antoi päätöksen, jonka mukaan Attendon hoivakoti Pelimannin toiminta keskeytetään Alavudella. Pelimannin toiminnasta vastaa nyt Kuusiokunnat-kuntayhtymä.

Molempien päätösten takana ovat laiminlyönnit, jotka liittyivät muun muassa hoitajamitoitukseen, lääkehoitoon ja esimiestyöskentelyyn.

Uusimmat

Fingerpori

comic