Uutiset

Supo ei pääse vielä ehkä vuoteen lähettämään miehiään ulkomaille Isis-yhteyksistä epäillyn perään

Suojelupoliisi pääsee vasta arviolta ensi syksynä lähettämään miehiään terrorismiyhteyksistä epäillyn henkilön perään, kun tämä lähtee ulkomaille tapaamaan Isis-yhteyksistä tunnettuja kavereitaan.

Tiedustelulait laajentaisivat Suojelupoliisin toimintavaltuudet ulkomaille ja muuttaisivat sen kansainvälisen mallin mukaiseksi tiedustelupalveluksi.

Hallitus ei saa kuitenkaan annettua tiedustelulainsäädäntöä koskevia lakiesityksiä eduskunnalle ennen kuin vasta tammikuussa. Tämä selvisi, kun eduskuntaryhmien puheenjohtajat perjantaina tapasivat toisensa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen aloitteesta.

-Mikään eduskuntaryhmä ei tunnu kategorisesti sulkevan pois sitä vaihtoehtoa, että tiedustelulait vietäisiin läpi jo tällä vaalikaudella. Halutaan kuitenkin katsoa vielä lakien sisältöä tarkemmin. Kun yksityiskohdat kirkastuvat, on aika ottaa kantaa, voidaanko lait viedä läpi vielä tällä vaalikaudella, Kaikkonen sanoi.

Koska laeissa puututaan luottamuksellisen viestin suojaan, tarvitaan muutoksia myös perustuslakiin. Ne voidaan tehdä nykyisessä eduskunnassa, jos muutokset julistetaan kiireellisiksi viiden kuudesosan enemmistöllä ja hyväksytään sen jälkeen kahden kolmasosan enemmistöllä.

Se olisi poikkeuksellinen menettely, jota ei ole nykyisen perustuslain aikana käytetty. Silloin tiedustelulait voisivat Kaikkosen arvion mukaan olla voimassa ensi vuoden syksyllä, mikä olisi ehkä vuotta aikaisemmin kuin muussa tapauksessa.

Demarit temppelin harjalla

Sdp on jo aiemmin ilmoittanut ratkaisevansa kantansa kiirehtimismenettelyyn vasta sitten, kun lakiesitysten kokonaisuus on selvillä. Puolueen 35 kansanedustajaa riittäisivät estämään perustuslain muutoksen kiireellisen käsittelyn.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toivoo, että eduskuntaryhmät jatkavat syksyn aikana yhteistyötään ja käyvät läpi myös lakien sisältöä.

-Suomeen tarvitaan ajantasainen tiedustelulainsäädäntö, jossa turvallisuusnäkökohdat ja kansalaisten perusoikeudet on sovitettu yhteen. Ensiksi pitää päästä sisällöstä yhteisymmärrykseen ja sen jälkeen katsotaan, onko edellytyksiä kiireelliseen prosessiin.

Lindtman sanoi, että ulkomaisten mallien mukaiseksi tiedusteluorganisaatioksi muuttuvan suojelupoliisin tulee kokonaisuudessaan tulla eduskunnan tiedusteluvaliokunnan valvonnan piiriin.

-Lisäksi lainsäädännön pitää olla riittävän tarkkarajaista ja pitää varmistaa, että kansalaisten perusoikeudet toteutuvat uudessakin tilanteessa.

Kiirehdittiin jo ennen puukotuksia

Tiedustelulainsäädännön lakiluonnokset olivat lausunnolla jo ennen Turun joukkopuukotusta, jota epäillään terroriteoksi. Myös tarve saada lait hyväksyttyä kiireellisesti oli syntynyt jo ennen sitä.

Kaikkosen mukaan lausuntokierros osoitti, että tiedustelulait tarvitaan. Nyt valmistelu jatkuu siten, että lausuntopalaute huomioidaan ja laaditaan lakiesitykset.

-Kaikki eduskuntaryhmät painottivat, että tarvitaan huolellinen valmistelu.

Tiedustelulakien tarkoituksena on parantaa suomalaisen yhteiskunnan mahdollisuuksia suojautua kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvilta vakavilta uhkilta.

Niitä ovat terrorismin lisäksi esimerkiksi vieraiden valtioiden Suomeen kohdistama vakoilu tai elintärkeän infrastruktuurin lamaannuttaminen.

Tiedustelulait

Tiedustelulait antaisivat Suojelupoliisille ja Puolustusvoimille oikeuden tehdä tiedustelua ilman varsinaista rikosepäilyä Suomessa ja ulkomailla.
Ne toisivat käyttöön myös kokonaan uuden tiedustelukeinon, tietoliikennetiedustelun. Suojelupoliisi ja puolustusvoimat voisivat seurata koneellisesti ja avata rajat ylittävää viestintää kuten sähköposteja.
Viranomaisten pitäisi kuitenkin ensin hakea siihen käräjäoikeudelta lupa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic