Uutiset

Supo ei pidä mustaa listaa saarnaajista Tanskan tapaan

 

Suojelupoliisi ei ole perustamassa Tanskan mallin mukaista mustaa listaa radikaaleista saarnaajista, joilta kiellettäisiin pääsy maahan. Tanska päätti alkuviikolla kieltää kahdeksi vuodeksi maahan pääsyn kuudelta vihapuhujalta, joista viisi oli radikaalia äärimuslimia ja yksi yhdysvaltalainen kristitty pastori, joka uhkasi 2010 polttaa Koraaneita. Terrorismiin perehtynyt tutkija pitää Tanskan tekemää päätöstä perusteltuna.

Suojelupoliisi ei kuitenkaan pidä vastaavaa listaa Suomessa tarpeellisena. Suojelupoliisia kiinnostavat sellaiset henkilöt, jotka asuvat Suomessa tai joilla on kytköksiä Suomeen.

– Meillä ei ole samanlaista listaa kuin Tanskalla. Suojelupoliisilla on tällä hetkellä noin 350 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä. Näillä henkilöillä on kytköksiä terroristijärjestöihin tai he osallistuvat radikalisoivaan toimintaan. Suojelupoliisi on määritellyt kohdehenkilöitä useiden vuosien ajan, kertoo suojelupoliisin viestintäasiantuntija Verna Leinonen.

Supo ei kommentoi julkisuuteen, keitä sen listalla on tai ovatko he samoja ihmisiä kuin esimerkiksi Tanskan listalla.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki pitää Tanskan tekemää linjausta suoraselkäisenä. Ruohomäki on erikoistunut muun muassa terrorismiin ja radikalisaatioon.

– Kyse on vihapuheen levityksestä. Vihapuhetta löytyy netistäkin, mutta jo vihapuheen levittäjän fyysinen läsnäolo on ongelma, sillä se kerää yhteen radikaalista ajattelusta kiinnostuneita ja edesauttaa sellaista verkostoitumista, joka muodostaa yhteiskuntarauhan kannalta turvallisuusuhkaa, Ruohomäki pohtii.

– Tanskan linjaus on hyvä asia. Muuallakin on puututtava tarvittaessa samoin vihapuheen levittämiseen. Avoimen yhteiskunnan pelisääntöjä ei saa antaa käyttää väärin, hän jatkaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic