Uutiset

Supo piti turvallisuusuhka-arvion ennallaan - Koronavirusepidemian seurausvaikutukset voivat luoda epävakautta

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo, että yksittäiset Syyrian sota-alueelta palanneet islamistitaistelijat ovat nykyisen uhka-arvion taustalla. Kuva: Joel Maisalmi
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo, että yksittäiset Syyrian sota-alueelta palanneet islamistitaistelijat ovat nykyisen uhka-arvion taustalla. Kuva: Joel Maisalmi

Terrorismin uhka on Suojelupoliisin arvion mukaan Suomessa ennallaan eli neliportaisen asteikon tasolla kaksi. Sitä kuvataan ilmauksella ”kohonnut”.

Supo kertoo tiedotteessaan, että vaikka uhkataso on ennallaan tilannekuva on muuttunut. Nyt suurimman uhkan Suomessa muodostavat yksittäiset toimijat Ideologiasta riippumatta.

Terrorismin uhka-arvio sisältyy Supon tänään torstaina julkaisemaan vuoden 2019 vuosikirjaan.

Tiedotteessaan Supo liittää uhkan Syyrian ja Irakin konfliktialueelta palanneisiin, mikä on voimistanut erityisesti radikaali-islamistisia verkostoja ja niiden kykyä ja valmiutta väkivaltaan.

Myös äärioikeistolaisen terrorismin uhka on Supon mukaan kasvanut länsimaissa. Viimeaikaisten iskujen aiheuttaman yllykevaikutuksen, yhteiskunnallisen vastakkainasettelun ja erityisesti verkossa tapahtuvan radikalisoitumisen takia vastaavanlaiset yksittäiset väkivallanteot ovat mahdollisia myös Suomessa.

Terrorismin uhkaa arvioidessaan Suojelupoliisi ottaa huomioon varsinaisten iskujen valmistelun lisäksi erilaiset tukitoimet: propagandan tuottamisen ja levittämisen, muiden ihmisten kannustamisen terrorismin tukemiseen, värväämisen ja rahoittamisen. 

Koronaviruspandemia ei välitön uhka turvallisuudelle

Supon mielestä Suomen sisäinen turvallisuustilanne on tällä hetkellä vakaa, mutta poikkeusolojen pitkittyminen voi kasvattaa kansallisen turvallisuuden uhkia.

– Poikkeusolot luovat tilaisuuden ulkovaltojen laittomalle tiedustelulle, kybervakoilulle sekä laaja-alaiselle vaikuttamiselle. Laittoman tiedustelun kohteina ovat pandemian vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan, viranomaisten suorituskykyyn, yritysten toimintaan tai huoltovarmuuteen, kertoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. 

Poikkeusolot antavat mahdollisuuden epävakauden luomiselle

Supon mukaan Suomi on ulkovaltojen jatkuvan laittoman tiedustelun kohteena. Suomesta haetaan haavoittuvuuksia, joiden kautta ulkovallat voivat saada haltuunsa esimerkiksi salassa pidettävää tietoa.

– Niin valtiolliset kuin ei-valtiolliset toimijat voivat hyödyntää tilannetta yhteiskunnallisen epävakauden lisäämiseksi. Lisäksi poikkeusolojen pitkittyessä ääriliikkeet voivat pyrkiä hyödyntämään voimistuvaa vastakkainasettelua yhteiskunnassa. Poikkeusoloissa disinformaation määrä ja vaikuttavuus voivat kasvaa, Supon tiedotteessa sanotaan.

Supo sai viime vuonna uusien tiedustelulakien myötä merkittävät uudet toimivaltuudet, mutta myös aiempaa tiukemman valvonnan.

– Työ on hyvässä vauhdissa, mutta täyden toimintakyvyn rakentaminen vie oman aikansa. Teemme parhaamme sen eteen, että valtionjohdolla on käytössään yhä ajantasaisempaa ja merkityksellisempää tietoa, Antti Pelttari sanoo.

Supon toimien laillisuutta valvoo tiedusteluvalvontavaltuutettu, joka on tällä hetkellä Kimmo Hakonen.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic