Uutiset

Supo: Tukholman tapahtumilla ei yhteyttä Suomeen

Helsinki

Suojelupoliisin mukaan Tukholman terrori-iskulla ei ole yhteyttä Suomeen ja välitöntä uhkaa Suomessa ei ole.

– Mikäli lisätietoja saadaan, niin uhka-arviota muutetaan, suojelupoliisin apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen vakuuttaa.

Suojelupoliisi on laatinut vuonna 2015 viimeeksi uhka-arvion ja perjantain tapahtumat ovat jo kyseisen uhka-arvion sisällä.

– Tämäntyyppisten iskujen uhka kasvanut Suomessa, Ruotsalainen totesi sisäministeriön perjantai-iltana järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Sisäministeriö piti tiedotustilaisuuden Tukholmassa tehdyn terrori-iskun vuoksi. Kuorma-auto ajoi väkijoukkoon Drottninggatanilla Tukholman ydinkeskustassa perjantaina iltapäivällä.

Poliisi on lisännyt partiointia koko maassa ja myös lentokentillä ja satamissa poliisin ja rajavartioston läsnäoloa on lisätty.

– Valtakunnallista valmiuden nostoa ei ole tehty. Seuraamme tilannetta ja jos Ruotsin viranomaisilta saadaan nopeasti tietoa tapahtuneesta, niin valmiutta voidaan nopeasti lisätä, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi.

Kolehmaisen mukaan poliisi on Suomessa varautunut siihen, että kuorma-autoilla voidaan ajaa väkijoukon keskelle.

– Suomen poliisilla on valmius pysäyttää kuorma-auto, jos vain on riittävästi pysäyttämiseen tarvittavaa tietoa.

Esimerkiksi Turussa joulurauhanjulistuksessa kuorma-autojen ajaminen väkijoukkoon estettiin armeijan kuljetusajoneuvoilla.

Perjantain aikana poliisi selvitti, onko Suomessa kateissa rekkoja tai kuorma-autoja. Sellaisia ei ilmennyt.

Suojelupoliisin apulaispäällikön Seppo Ruotsalaisen mukaan Ruotsissa poliisi on pystynyt estämään terroritekoja tiedustelulainsäädännön avulla. Suomessa tiedustelulainsäädäntö on valmisteilla.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan Suomi tarvitsee ehdottomasti tiedustelulainsäädännön.

Risikko vakuutti, että Suomi on hereillä Tukholman kaltaisten terrori-iskujen varalta. Uhrien omaisille hän lähetti osanottonsa.

– Suomi ei ole lintukoto. Yksittäisten terrorististen tekojen uhka noussut.

Risikon mukaan terrorijärjestöt suorastaan usuttavat ihmisiä tällaiseen toimintaan. Myös Kolehmainen painotti, että jo viisi vuotta sitten Isisin koulutusmateriaalissa tuotiin esiin iskutapa, joka nyt on toteutunut muun muassa Nizzassa, Berliinissä ja Tukholmassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic