Uutiset

Supoa aiotaan vahvistaa kymmenillä uusilla tiedustelijoilla – suposta tulossa yli 300 ihmisen yksikkö

Helsinki, Lännen Media

Suojelupoliisin henkilöstömäärää aiotaan kasvattaa kymmenillä poliiseilla ja siviilipuolen työntekijöillä.

Sisäministeri

Paula Risikko

(kok.) kertoo Lännen Medialle kannattavansa supon tuntuvaa vahvistamista, jota siviilitiedustelun lainsäädäntöä valmisteleva virkamiestyöryhmä aikoo esittää hallitukselle.

– Kannatan supon vahvistamista kymmenillä uusilla työntekijöillä, Risikko vahvistaa LM:lle.

Supossa työskentelee tällä hetkellä noin 285 ihmistä, joista vajaa 60 prosenttia on poliiseja.

– Työryhmässä on ajatus siitä, että tiedustelu tarvitsee lisäresurssin. Peruskuvio ei muuttuisi. Uudet työntekijät olisivat poliiseja tai siviilejä, jotka tekisivät tiedustelua. Olisi luonnollista, että supossa olisi myös lisää virassa olevia poliiseja, kertoo työryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja

Kauko Aaltomaa

sisäministeriöstä.

Työryhmä luovuttaa vuodenvaihteen jälkeen Risikolle mietintönsä siviilitiedustelun lainsäädännöstä. Supo säilyy sisäministeriön alaisena poliisiyksikkönä, eikä sitä nimetä muodollisesti tiedustelupalveluksi. Käytännössä supolle esitetään laajoja tiedusteluvaltuuksia, mikä johtaa tarpeeseen lisätä henkilöstön määrää.

Supolta aiotaan poistaa esitutkintavaltuudet, jolloin sen työntekijät voisivat keskittyä hankkimaan tietoa vakavista kansallisista uhista hyvin varhaisessa vaiheessa.

– Kun annetaan poikkeuksellisia tiedusteluvaltuuksia, ei ole järkevää, että sama viranomainen myös tutkii asiat. Esitutkinta siirtyisi suposta muille poliisiyksiköille, useimmissa tapauksissa keskusrikospoliisille, Aaltomaa kertoo.

Eduskunta käsittelee lakiesityksiä siviilitiedustelusta Aaltomaan arvion mukaan syksyllä 2017. Silloin puntariin nousee mahdollinen tarve muuttaa perustuslakia.

Suojelupoliisin päällikkö

Antti Pelttari

painottaa, että supo kaipaa kipeästi tiedusteluvaltuuksia, jotka sallivat toiminnan ulkomailla ja ulkomaisissa tietoverkoissa.

– Heti kun mennään Suomen rajojen ulkopuolelle, valtuutemme loppuvat. Viranomaisten kannalta tilanne on kestämätön, Pelttari kiteyttää karun nykyasetelman, jossa supon on vaikeata hankkia tietoa ulkomailla oleskelevien potentiaalisten terroristien Suomeen kohdistuvista iskuaikeista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti