Uutiset

Supon jättirekrytoinnit ovat sen historian suurimpia – lisää tulee, jos tiedustelulait hyväksytään

Suojelupoliisin eli Supon keskiviikkona ilmoittamat rekrytoinnit kasvattavat organisaation kokoa suuremmaksi kuin se on koskaan ollut.

Supo tiedotti avanneensa hakuun yli 50 työpaikkaa. Valtiolle.fi-sivustolta laskettu tarkka avoimien tehtävien määrä on 54. Kaikki tehtävät eivät ole vakituisia, mutta Supon viestintäasiantuntijan Verna Leinosen mukaan valtaosa on.

Organisaation koko on kasvanut paljon, ja nyt se kasvaa entisestään. Vuoden 2016 lopussa Suojelupoliisin työntekijämäärä oli vuosikertomuksen mukaan 291, kun vuotta aiemmin se oli 288.

Tällä hetkellä Supo on ilmoittanut verkkosivuillaan henkilöstömääräkseen 315. Jos kaikki 54 tehtävää tulevat 315 nykytyöpaikan päälle, Supossa on työpaikkojen määrä kasvanut vuodesta 2015 yli neljänneksellä.

Leinosen mukaan rekrytoinnit ovat organisaation historian suurimpia.

-Henkilöstömäärä on hieman kasvanut viime vuosina, mutta tietenkään näin suuresta yksittäisestä kertalisäyksestä ei aiemmin ole ollut kyse.

Painotus terrorismin torjunnassa

Suojelupoliisin rekrytointien taustalla on hallituksen budjettiriihi. Supo sai syksyn budjettineuvotteluissa kaikkiaan kuusi miljoonaa euroa lisärahaa samalla, kun turvallisuutta edistäviin toimiin päätettiin satsata.

Supon tiedotteen mukaan rahaa on määrä suunnata terrorismin torjuntaan.

-Suojelupoliisin toimiala on ollut viime vuodet historiallisessa muutoksessa, toteaa Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari tiedotteessa.

Avoimista tehtävistä yli 20 on etsivän virkoihin eri puolille Suomea, mutta Supo hakee myös muun muassa tutkijoita, tutkintasihteereitä ja järjestelmäasiantuntijoita.

Verna Leinosen mukaan nykyiset rekrytoinnit ovat pääosin seurausta hallituksen myöntämistä lisämäärärahoista. Suojelupoliisi voi kuitenkin kasvaa entisestään, jos valmistelussa oleva tiedustelulainsäädäntö toteutuu.

Siviilitiedustelulainsäädäntö on palannut syyskuussa lausuntokierrokselta, mutta toistaiseksi on epäselvää, milloin se tullaan antamaan eduskunnalle. STT uutisoi syyskuussa (8.9.), että lakipaketti saatetaan antaa eduskunnan käsiteltäväksi tämän syksyn sijaan vasta vuoden 2018 alussa.

Lain valmistelussa on hiertänyt se, että paketti tulisi vaatimaan muutoksia perustuslakiin. Hallituksessa on ollut halua viedä tarvittavat muutokset läpi perustuslain nopeutetussa järjestelyssä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic