Uutiset

Surmaa suunnitellut teinipoika hakeutui asuntoon mukanaan pitkävartinen veitsi – perässä saapuneet poliisit ottivat kiinni

Helsingin käräjäoikeus katsoi kahden alaikäisen syyllistyneen törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Toinen todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi.
Kaksi nuorta miestä tuomittiin henkirikoksen valmistelusta. Helsingin käräjäoikeus käsitteli asiaa suljetuin ovin alkuvuonna 2018.

Kaksi teini-ikäistä poikaa on Helsingin käräjäoikeuden mukaan syyllistynyt törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun.

Pojat ovat oikeuden ratkaisun mukaan suunnitelleet ja valmistelleet henkirikosta. Aikeet ajoittuivat loppuvuoteen 2017. Toinen pojista oli tuolloin vasta 15-vuotias, toinen 16.

Juttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa.

Oikeudenkäynti käytiin molempien osapuolten pyynnöstä suljetuin ovin, osin myös siksi, että syytetyt olivat alaikäisiä. Myös tuomio määrättiin salassa pidettäväksi vuoteen 2078 saakka.

Oikeus: poliisi tuli väliin

Oikeuden lähettämän julkisen selosteen mukaan kaksikko oli valmistellut henkirikosta muun muassa vertailemalla eri tekotapoja ja pohtimalla niiden riskejä. Suunnitelmia puitiin muun muassa keskustelemalla sekä ryhmäkeskusteluviestein.

Lopulta 15-vuotias oli oikeuden mukaan lupautunut tekemään kaavaillun henkirikoksen. Hän hakeutui suunnitellun uhrin asuntoon itsenäisyyspäivän aattona mukanaan pitkävartinen veitsi. Teko, tai sen yritys, jäi kuitenkin toteutumatta, koska poliisi saapui asuntoon välittömästi pojan perässä.

Suunnitellun rikoksen varsinainen uhri ei myöskään ollut kotona.

Oikeudessa tekijät tunnustivat teon ainakin osittain. Todisteina käsiteltiin muun muassa poikien välistä viestittelyä.

Toinen syyntakeeton

Käräjäoikeuspäätti yksimielisesti, että molemmat pojat syyllistyivät törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun nuorina henkilöinä. Rikoksen suunnittelun aikana 16-vuotias, vuonna 2001 syntynyt, todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, minkä vuoksi hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Tekoaikana 15-vuotias, vuonna 2002 syntynyt, tuomittiin puolestaan vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen, minkä lisäksi oikeus tuomitsi pojan valvontaan vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi. Myös hänen kaksi veistään määrättiin valtiolle menetetyiksi.

Rikoksen asianosaiset eivät esittäneet tekijöille korvausvaatimuksia, ja nuorten asianajopalkkiot määrättiin maksettaviksi valtion varoista.

Helsingin käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Korjattu 13.9. 15:35: Korjattu ingressistä ja jutun alusta tieto, että molemmat tuomittiin rikoksesta. Oikeus katsoi poikien syyllistyneen tekoon mutta toinen tuomittiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti