Uutiset

Surmattu mielenosoittaja haudattiin Valko-Venäjällä

Turvallisuusjoukkojen pahoinpitelyn jälkeen kuolleen Roman Bondarenkon hautajaisiin osallistui tuhansia ihmisiä Minskissä.
Surmatun mielenosoittajan hautajaisissa näytettiin voitonmerkkejä ja kukkasia minskiläisen kirkon ulkopuolella perjantaina. Kuva: epa08830573
Surmatun mielenosoittajan hautajaisissa näytettiin voitonmerkkejä ja kukkasia minskiläisen kirkon ulkopuolella perjantaina. Kuva: epa08830573

Tuhannet valkovenäläiset osallistuivat perjantaina Minskissä turvallisuusjoukkojen käsissä kuolettavia vammoja saaneen protestoijan hautajaisiin. Ihmiset näyttivät voitonmerkkiä, heiluttivat kukkia ja lauloivat minskiläisen kirkon ulkopuolella.

Roman Bondarenko, 31, kuoli sairaalassa viime viikolla sen jälkeen kun hän oli protestoijien mukaan joutunut turvallisuusjoukkojen hakkaamaksi. Hänen tapauksensa on ollut omiaan nostattamaan opposition vihaa entisestään itsevaltaista maan johtajaa Aleksandr Lukashenkoa vastaan.

Sisäministeriö kiisti osallisuutensa Bondarenkon kuolemaan. EU tuomitsi tämän kuoleman ilmoittaen torstaina uusista pakotteista Minskiä vastaan. Taustalla on elokuussa pidetyt vaalit, joiden tulos peukaloitiin Lukashenkon vastustajien mukaan niin, että tämä saattoi jatkaa jo 26 vuoden pituista kauttaan maan johdossa.

Lukashenko kiistää vaalituloksen väärentämisen ja on Venäjän tuella kieltäytynyt jättämästä virkaa.

Kirkon ulkopuolella ollut väki, joista useimmilla oli kasvomaski, lauloi ”Minä lähden”, jotka olivat Bondarenkon tiettävästi viimeiseksi kirjoittamat sanat. Ihmiset myös huusivat: ”Kauan eläköön Valko-Venäjä”.

Autot soittivat torviaan kaduilla. Tuhannet osoittivat suosiotaan, kun arkku kannettiin ulos kirkosta.

Tiedot vuotanut lääkäri pidätettiin, samoin ne julkaissut journalisti

Viranomaiset pidättivät tällä viikolla lääkärin, joka oli vuotanut medialle raportin, jossa kerrottiin Bondarenkon kuolemasta. Raportin mukaan Bondarenkon veressä ei ollut alkoholia. Hallitus oli väittänyt Bondarenkon olleen juovuksissa ja kuolleen siviilien kanssa käydyn käsirysyn jälkeen.

Syyttäjän toimisto nosti rikostutkinnan lääkäriä vastaan lääketieteellisten salaisuuksien paljastamisesta, väärän informaation levittämisestä ja yhteiskunnallisen jännitteen lietsomisesta. Myös raportin julkaissut toimittaja pidätettiin.

EU on jo asettanut matkustuskieltoja ja varojen jäädyttämisiä liki 50 valkovenäläiselle viranomaiselle. Uusien pakotteiden odotetaan kohdistuvan uusiin johtaviin viranomaisiin sekä tahoille, jotka rahoittavat Lukashenkoa ja tämän hallitusta.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat sanoivat torstaina olevansa hyvin huolestuneita lisääntyvistä raporteista joukkopidätyksistä, pelottelusta ja kidutuksesta Valko-Venäjällä. He vaativat Valko-Venäjän viranomaisia tutkimaan liiallista voimankäyttöä ja rauhanomaisten mielenosoittajien kaltoin kohtelua.

Valko-Venäjän protestit

Valko-Venäjän kaduilla on järjestetty kymmenien tuhansien ihmisten protesteja viime elokuun vaaleista lähtien. Opposition mukaan maan johtaja Aleksandr Lukashenko väärensi vaalituloksen.

Johtavien valtiollisten yhtiöiden työntekijöitä on mennyt lakkoon. Kaliumkarbonaattia valmistava Belaruskali ilmoitti tällä viikolla antaneensa potkut 49 työntekijälle, koska nämä olivat osallistuneet lakkoon.

Uusimmat

Fingerpori

comic