Uutiset

Susanna Koski kirjoittaa kotisivuillaan: Somekohu käynnistettiin aktivistiryhmissä jo sunnuntaina

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) otti perjantai-iltana internetissä kotisivuillaan kantaa Ylen A-studion Kuplat-ohjelmasta syntyneeseen kohuun.

-Ensimmäinen ja tärkein seikka on ymmärtää, että tässä asiassa ei ole kyse Susanna Koskesta. Poliittista debattia pitää voida käydä normaaliin tapaan ilman, että keskitytään epäolennaisuuksiin.”, Koski kirjoittaa

Kosken mukaan sosiaalisen median kohuista on syytä todeta objektiivinen fakta: mitään kohua ei ole olemassa, ellei sitä joku taho aktiivisesti käynnistä.

-A-studion lähetystä edeltävänä sunnuntai-iltana (12.5.), sosiaalisen median aktivistiryhmien keskusteluissa, kohu oli jo käynnissä ennen kuin varsinainen ohjelma, A-studio tai siihen liittyvät uutiset oli lähetetty. Tiistaiaamuna ensimmäinen iltapäivälehden toimittaja oli valmiina ottamaan minuun yhteyttä, koska ”somessa kuohuu”, Koski kirjoittaa kotisivuillaan.

Kosken mukaan kohu sisältää useita elementtejä, jota tekevät siitä ensiluokkaisen esimerkin onnistuneesta informaatio-operaatiosta. Juonen imuun tempautuivat osin media ja merkittävä osa yleisöä, massaa.

-Ihmisten on syytä suunnata tarmonsa siihen, miten erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä voidaan kannustaa osallistumaan työnteollaan oman hyvinvointinsa edistämiseen, tähdentää kansanedustaja Susanna Koski (kok.) Lännen Medialle kohuviikkonsa jälkeen.

”Tilanne voi viedä ja provosoida”

Sosiaalisen median mylläkkä Kosken ympärillä alkoi, kun hän kohtasi pitkäaikaistyöttömän Anna-Maija Tikkasen television A-studiossa maanantaina ja sai niskaansa syytökset kylmästä oikeistolaisuudesta ja empatian puutteesta.

Politiikan tutkijan ja ajatuspaja e2:n johtajan Karina Jutilan mukaan Kosken kova esiintyminen parhaaseen katseluaikaan ylitti odotetusti uutiskynnyksen.

Poliitikkojen tekemät kärjistykset ja niin sanotut kovat lausunnot ovat Jutilan mukaan joko tietoisia tai vahinkoja.

-Tilanne voi viedä ja provosoida.

Toisaalta kärjistyksiä ja liioittelua käytetään tietoisesti politiikan tekemisen välineenä.

-Varmimmin julkisuutta saa, kun haukkuu kovasanaisesti tai ilkeämielisesti muita, jolloin syntyy asetelmia henkilö vastaan henkilö, Jutila sanoo.

Hän kirjoitti kolumnissaan Kalevassa (8.5.), kuinka sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) epäonnistuminen A-studiossa (2.5.) viihdytti some-kansaa ja myös vihreiden ex-puheenjohtajaa Ville Niinistöä Twitterissä.

”Poliitikoillakin on houkutin poseerata”

Kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) mukaan julkisuus keskittyy liikaa siihen, miltä asiat näyttävät kuin siihen mitä asioita tehdään. Näin on käynyt myös Koski-kohussa.

-Kärjistäminen on medialta osalta osittain tarkoituksenhakuista. Toisaalta poliitikoillakin on houkutin poseerata ja saada myönteisiä juttuja.

Karina Jutilan mielestä sote-uudistus on hyvä esimerkki asiasta, jossa liioittelu on politiikan tekemisen väline.

Elina Lepomäen mukaan soteen liittyvien vaikutusarvioiden ja talousanalyysien puute on jättänyt tilaa myös tarkoitushakuisuudelle ja uhkakuville.

Ylilyönnit vievät huomion aidoilta ongelmilta

Karina Jutila tähdentää, että vallitsevana kohukeskeisenä aikana perinteinen politiikan valmistelu ministeriöissä etenee rauhassa ilman julkista kiinnostusta.

-Harva osaa nimetä esimerkiksi viisi keskeistä ympäristöministeriössä valmisteltua uudistusta, joihin on suunnattu verovaroja tällä vaalikaudella.

Myös Kalevi Sorsa -säätiön vt. toiminnanjohtajaa Kaisa Pennyä ylilyönnit harmittavat, koska ne vievät huomion aidoilta ongelmilta.

Mutta nyt velloneesta kohusta voi syntyä jotain rakentavaakin.

-Kosken esiintyminen oli varmasti herkullinen tilaisuus meemeille, shokkiotsikoille ja järkyttymiselle. Jos se kuitenkin johtaa eriarvoistumisen, köyhyyden ja hyvinvointivaltion roolin miettimiseen, voi se lopulta tukea yhteiskunnallista kehitystä. Ellei se hautaudu seuraavan kohun alle, Penny toteaa.

Jutila: ”Politiikan huipulla pysyminen vaatii naiselta paljon”

Kohteleeko politiikan julkisuus sitten eri lailla nuorehkoa oikeistolaista naista kuin esimerkiksi vihreitä kannattavaa miestä?

Tästä ei Karina Jutilan mukaan ole näyttöä.

-Yleisesti voi sanoa, että politiikassa huipulle nouseminen ja siellä pysyminen vaatii naiselta edelleen paljon. Kyse on sekä asiaosaamisesta että työtavoista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic