Uutiset

Suuret hoivaketjut vastaavat kritiikkiin: Vanhuksia on viety koronan vuoksi sairaalahoitoon – "Päätöksen tekee aina lääkäri"

Attendo muistuttaa, että päätöstä vanhuksen siirtämisestä sairaalaan tai hoitamisesta hoivakodissa ei tee hoivakodin oma henkilökunta. Kuva: Ossi Ahola
Attendo muistuttaa, että päätöstä vanhuksen siirtämisestä sairaalaan tai hoitamisesta hoivakodissa ei tee hoivakodin oma henkilökunta. Kuva: Ossi Ahola

Yksityiset suuret hoivakotiketjut ovat vieneet asukkaitaan sairaalahoitoon koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vuoksi.

Lännen Media kysyi asiaa kolmelta vanhusten hoivakotipalveluja tuottavalta ketjulta: Mehiläiseltä, Attendolta ja Esperi Carelta.

Hoiva Mehiläisen liiketoimintajohtaja Niklas Härus toteaa, että yksittäisiä asukkaita on viety koronatartunnan vuoksi sairaalahoitoon yleisten hoitolinjausten mukaisesti.

Attendolta kerrotaan, että sen asukkaita on siirretty sairaalaan koronatartunnan vuoksi.

– Attendon asukkaiden osalta päätöksiä on tehty sekä siirtämisen että hoivakodissa hoitamisen puolesta, Attendon viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi kommentoi.

Esperi Care ei vastaa suoraan, onko sen hoivakodeista viety koronan vuoksi vanhuksia sairaalahoitoon.

– Kaikki sairaalahoitoa tarvitsevat asukkaamme toimitetaan aina sairaalahoitoon. Tämä on toimintatapamme myös korona-ajan ulkopuolella, Esperin ikäihmisten palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Arne Köhler toteaa.

Kaikki kolme hoivakotiketjua painottavat, että päätöksen mahdollisesta vanhuksen siirtämisestä sairaalaan tekee lääkäri.

Hoiva Mehiläisen Niklas Härus toteaa, että hoivakotien lääkäripalveluista vastaavat kunnat.

– Palveluiden sisältöön tai laajuuteen ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia. Lääkäripalveluiden järjestämistavat vaihtelevat kuntakohtaisesti, hän kertoo.

Esperi Care painottaa, että mikäli asukkaalla epäillään koronainfektiota, hoivakoti on aina viivytyksettä yhteydessä lääkäriin, ja lääkäri päättää jatkohoidosta.

– Asukasta hoidetaan lääkärin ohjeiden mukaisesti. Sairaalahoidon tarve taas arvioidaan yhteistyössä kunnan infektiolääkärin kanssa, Arne Köhler sanoo.

Hoitava lääkäri tekee päätöksen mahdollisesta eristyksestä hoivakodissa. Köhlerin mukaan päätös tehohoidosta tehdään puolestaan sairaalassa.

Attendo muistuttaa, että päätöstä vanhuksen siirtämisestä sairaalaan tai hoitamisesta hoivakodissa ei tee hoivakodin oma henkilökunta.

Jos asukkaiden vastaava lääkäri ei ole paikalla, päivystysaikaan ratkaisun tekee päivystyksen lääkäri.

Attendon Ilona Sammaljärvi toteaa, että päätöksessä todennäköisesti nojaudutaan lääkärin laatimaan hoitosuunnitelmaan ja siinä tehtyihin hoidonrajauksiin.

– Päätös on aina ihmis- ja tapauskohtainen.

Jos asukasta ei ole viety sairaalahoitoon, häntä hoidetaan hoivakodissa.

– Mikäli asukkaalla on syytä epäillä altistusta tai hänellä on todettu koronatartunta, häntä hoidetaan huoneessaan, Esperi Caren Arne Köhler kertoo.

– Häntä hoidetaan ohjeistuksemme mukaisessa suojavarustuksessa, johon kuuluvat suojakäsineet, suu-nenäsuoja, suojaessu ja -hihat, suojatakki tai suojahaalari sekä suojalasit tai visiiri.

Köhlerin mukaan asukas ruokailee ja mahdollisuuksien mukaan myös oleskelee huoneessaan.

– Mahdollisesta eristyksestä hoivakodissa päätöksen tekee hoitava lääkäri.

Geriatrianemeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä arvioi Lännen Median lehdissä 23.4, että hoivakodeissa koronavirukseen kuolleiden ikäihmisten hoidossa on ollut vakavia puutteita.

Uusimmat

Fingerpori

comic