Uutiset

Suuri saksalaisyritys sijoittaa tehtaan Harjavaltaan: "Päätös on merkittävä askel koko Suomen akkumateriaalimarkkinoilla"

Maailman suurimpiin kemikaaliyrityksiin kuuluva saksalainen BASF sijoittaa ensimmäisen, uusia akkumateriaaleja valmistavan tehtaansa Harjavaltaan. Varsinaista investointia ei päästä aloittamaan, ennen kuin kaikki luvitukset ovat kunnossa. Tehtaalle ei ole vielä esimerkiksi lainvoimaisia ympäristölupia.
Täyssähköautot tuovat Suomeen nyt hyviä uutisia, sillä Suomessa valmistetaan niihin tarvittavia tärkeitä akkumateriaaleja.

Maailman suurimpiin kemikaaliyrityksiin kuuluva saksalainen BASF sijoittaa ensimmäisen, uusia akkumateriaaleja valmistavan tehtaansa Satakuntaan Harjavaltaan.

Tehdas rakennetaan BASF:n omalle tontille Norilsk Nickelin eli Nornickelin omistaman nikkeli- ja kobolttijalostamon läheisyyteen.

– Kyseessä on uuden akkumateriaalitehtaan sijaintipaikkapäätös. Varsinaista investointia ei päästä aloittamaan, ennen kuin kaikki luvitukset ovat kunnossa. Tehtaan osalta on käynnissä vielä ympäristövaikutusten arviointimenettely, Nornickelin toimitusjohtaja Joni Hautojärvi toteaa Lännen Medialle.

Eli ihan täysin varmaa akkumateriaalitehtaan rakentaminen Harjavaltaan ei ole, koska tehtaalle ei ole esimerkiksi lainvoimaisia ympäristölupia.

Nornickel Harjavalta on maailman johtavia nikkeli- ja kobolttikemikaalien tuottajia. Se on tehnyt tuotekehitysyhteistyötä BASF:n kanssa jo jonkin aikaa.

– Nyt yhdistämme voimat eli pääsemme jalostusketjussa eteenpäin. Lähdemme valmistamaan valmiita akkukemikaaleja Harjavallassa, Hautojärvi kertoo.

BASF rakentaa tehtaan valmiiden akkukemikaalien tuotantoon. Aivan vieressä sijaitsevalta Nornickelin Harjavallan tehtaalta toimitetaan vastaavasti tuotantoa varten metallit eli koboltti ja nikkeli.

Harjavallasta saadaan materiaalia 300 000 täyssähköautoon

BASF ilmoitti maanantaina, että tehdasinvestointi Harjavaltaan on osa yhtiön viime vuonna julkistamaa 400 miljoonan euron monivaiheista investointiohjelmaa. Sen lähtökohtana on tänä vuonna Harjavallassa käynnistetty akkumateriaalien koetuotanto.

Uuden tehtaan on määrä käynnistyä vuoden 2020 loppupuolella, ja sen tuotantokapasiteetti riittää akkumateriaalien toimittamiseen noin 300 000 täyssähköautoon.

Harjavallan uusi tehdas tulee hyödyntämään paikallisesti tuotettua uusiutuvaa energiaa, mukaan lukien vesi- ja tuulivoima sekä biomassa.

”Laajennamme osuuttamme kasvavilla sähköautojen akkumarkkinoilla”

Joni Hautojärven mielestä BASF:n päätös on merkittävä askel koko Suomen akkumateriaalimarkkinoilla.

Esimerkiksi monimetalliyhtiö Terrafame suunnittelee parhaillaan akkukemikaalitehdasta Sotkamoon. Tehdashanketta on valmisteltu syksystä 2017 lähtien ja tehtaan on tarkoitus aloittaa toimintansa 2020 eli samana vuonna kuin BASF:n Harjavallan tehtaan.

Harjavaltaan sijoittuvalla BASF:n akkumateriaalitehtaalla on iso merkitys Nornickelille.

– Me laajennamme entisestään osuuttamme kasvavilla sähköautojen akkumarkkinoilla.

Joni Hautojärven mukaan kasvavat sähköautojen akkumarkkinat ovat nikkelille ja koboltille voimakkaimmin kasvava markkina-alue.

– Nyt investointi luo meille uusia mahdollisuuksia kasvattaa meidän osuuttamme näillä akkumarkkinoilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic