Uutiset

Suurin osa maailman saastuneimmista paikoista löytyy Intiasta

Maailman 30 saastuneimmasta kaupungista 22 on Intiassa, ilmenee tuoreesta Greenpeacen ja AirVisualin raportista. Kuva Mumbaista. Kuva: EPA

Maailman 30 saastuneimmasta kaupungista 22 on Intiassa, ilmenee tuoreesta Greenpeacen ja AirVisualin raportista. Raportista uutisoi muun muassa CNN.

Raportin mukaan maailman saastunein kaupunki on Intiassa sijaitseva Gurugram. Kaupungin keskimääräinen ilmanlaatuindeksi oli viime vuonna 135,8. Luku on lähes kolme kertaa sen suuruinen kuin luku, jonka esimerkiksi Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto katsoo terveelliseksi.

Viime vuonna kahden kuukauden ajan Gurugramissa ilmanlaatuindeksi oli yli 200. Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto katsoo sen olevan todella epäterveellinen. Virasto varoittaa, että se voi vaikuttaa vakavasti jokaisen altistuneen terveyteen.

Kolmenkymmenen saastuneimman kaupungin joukossa on Intian lisäksi kaupunkeja Pakistanista ja Kiinasta sekä yksi kaupunki Bangladeshista.

Raportin mukaan ilmansaasteet aiheuttavat ensi vuonna seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Lisäksi ilmansaasteiden taloudelliset vaikutukset ovat valtavat.

–  Ilmansaasteet vievät elinkeinomme ja tulevaisuutemme, sanoo Greenpeacen Kaakkois-Aasian toiminnanjohtaja Yeb Sano.

Raportin mukaan ilmastonmuutos pahentaa ilmansaasteiden vaikutuksia, sillä ilmastonmuutos muuttaa ilmakehää ja voimistaa maastopaloja. Raportissa huomautetaan, että keskeinen tekijä ilmastonlämpenemisen ja likaisen ilman taustalla on fossiilisten polttoaineiden käyttö.

Sanon mukaan fossiilisten polttoaineiden käyttö on pahentanut metsien hakkaaminen ympäri maapallon.

Hänen mukaansa johtajien pitäisi luopua fossiilisista polttoaineista ja ajatella tosissaan terveyttä ja ilmastoa. Lisäksi hän vaatii, että johtajat kertoisivat selkeästi ilmanlaadun tason, jotta taistelu ilmasto- ja terveyskriisiä vastaan voitaisiin aloittaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti