Uutiset

Suurin osa Venezuelaa pimeni tunneiksi kun sähköt katkesivat

Presidentti Maduro syytti oppositiota sabotaasista. Opposition Guaidón mukaan tämä oli osoitus hallinnon tehottomuudesta.
Venezuelalainen mies yritti laittaa ruokaa pimeässä keittiössä sähköjen katkettua Caracasissa torstaina. Sähkökatkos vaikutti pääkaupungin lisäksi ainakin 14:ään osavaltioon. Kuva: RAUL MARTINEZ
Venezuelalainen mies yritti laittaa ruokaa pimeässä keittiössä sähköjen katkettua Caracasissa torstaina. Sähkökatkos vaikutti pääkaupungin lisäksi ainakin 14:ään osavaltioon. Kuva: RAUL MARTINEZ

Suurin osa Venezuelaa pimeni perjantain vastaisena yönä tunneiksi kun sähköt katkesivat, kertoo BBC. Torstaina illansuussa pimeni ensin pääkaupunki Caracas, ja sitten katkos levisi muualle maahan.

Presidentti Nicolás Maduron hallitus syytti oppositio sabotaasin aiheuttamisesta.

Pimennys sattui samaan aikaan kun maassa ovat jännitteet korkealla opposition yrittäessä Yhdysvaltain ja joidenkin Latinalaisen Amerikan maiden tuella kaataa Maduron hallituksen.

Maduron mukaan virkaatekeväksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó yrittää vallankaappausta ”Yhdysvaltain imperialistien” tuella.

”Kaaosta, huolta ja vihaa”

Guaidón mukaan sähkökatkos aiheutti ”kaaosta, huolta ja vihaa”. Hän sanoi sen todistavan ”vallan anastajan tehottomuutta”.

– Valot palaavat kun Maduro syrjäytetään vallasta, Guaidó sanoi BBC:n mukaan.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syytti Maduron hallitusta kyvyttömyydestä.

”Ei ruokaa. Ei lääkkeitä. Nyt, ei sähköä. Seuraavaksi, ei Maduroa”, hän tviittasi.

Sähkön puuttuminen pakotti siirtämään muualle Caracasin lentoasemalle suuntautuneita lentoja. Tuhannet työntekijät joutuivat katkoksen vuoksi kävelemään kotiin pääkaupungissa.

Venezuela saa sähkönsä pääasiassa vesivoimasta, ei sen laajoista öljyreserveistä. Vuosikymmeniä jatkunut huono hoito on vahingoittanut suuria patoja ja sähkökatkot ovat yleisiä maassa.

Opposition hallussa olevaa parlamenttia johtava Guaidó julistautui virkaatekeväksi presidentiksi 23. tammikuuta ja hän on ollut riidoissa Maduron kanssa siitä lähtien.

Yli 50 maata on tunnustanut hänet presidentiksi, mutta Madurolla on yhä takanaan muun muassa Venäjän, Kuuban ja Kiinan tuki.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti