Uutiset

Suurkeittiöissä käytetään yhä ulkomaista broileria – kotimaisuusaste kuitenkin noussut kahden vuoden takaisesta

Kasvisruoan tarjoaminen julkisen sektorin ruokalistoilla on kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa. Samalla punaisen lihan käyttö on vähentynyt merkittävästi. Puuropäivä on tuttu juttu kouluissa.

Kouluruokaloissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa käytetään nyt enemmän kotimaista ja vähemmän ulkomaista broileria kuin kaksi vuotta sitten.

Broilerin kotimaisuusasteen arvioi olevan yli 90 prosenttia nyt noin 80 prosenttia Julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalveluhankinnat -kyselyyn vastanneista. Kaksi vuotta sitten yli 90 prosentin kotimaisuuteen pääsi 70 prosenttia vastaajista.

Jos katsotaan kaikkia suurkeittiöissä käytettyjä lihoja ja lihavalmisteita, myös kappaleruokien eli esimerkiksi lihapullien kotimaisuusasteessa on vielä kohottamisen varaa, sillä runsas kolmannes vastaajista arvioi kappaleruokien kotimaisuusasteeksi 51-90 prosenttia.

Lihoista sianlihassa kotimaisuusaste on kaikkein korkein, myös naudanlihassa yli 90 prosentin kotimaisuuteen päästään yli 80 prosentissa suurkeittiöistä.

Maailman suurista tuottajamaista Brasilia rypi viime vuonna lihaskandaalissa, kun selvisi, että sikäläiset tuottajat olivat lahjoneet vuosien ajan viranomaisia ja poliitikkoja, jotta nämä eivät huomioisi mädäntyneen ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaille.

Siinä missä suurkeittiöiden lihoissa päästään melko korkeaan kotimaisuuteen, tuoreessa ja pakastetussa kalassa kotimaisuusaste kipuaa yli 90 prosentin vain 16 prosentilla vastaajista.

Maitotuotteista kotimaisuus jää alhaisimmaksi juustoissa. Niissä hieman yli 70 prosenttia vastaajista arvioi kotimaisten tuotteiden määrän yltävän yli 90 prosentin.

Juustoissakin kotimaisia tuotteita suositaan enemmän nyt kuin kaksi vuotta sitten.

Viljoissa alin kotimaisuusaste on vehnässä.

Opas vastuullisuuteen

Ruokahankintojen vastuullisuuskriteerit ja niihin liittyvä vastuullisuusopas julkaistiin viime vuonna.

Näistä vastuullisuuskriteereistä ravitsemuskriteerejä on käyttänyt vähintään 30 prosenttia vastaajista.

Kyselyn perusteella käy ilmi, että eläinten hyvinvointikriteerejä osaa esimerkiksi lihahankinnoissa käyttää jo lähes 40 prosenttia vastaajista. Tämä näkyy osaltaan broilerin kotimaisuusasteen nousussa.

Lähiruokaa koskevia linjauksia on tehty vajaassa 60 prosentissa vastaajatahoista. Yleisimmät lähiruuat ovat leipä ja peruna.

Maakunnista lähiruokaa suositaan kyselyn perusteella eniten Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Matalimmaksi lähiruuan osuus jää Päijät-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Lapissa.

Vähiten hankintojen vastuullisuuskriteereistä on käytetty sosiaalisen vastuullisuuden kriteerejä, joita ovat esimerkiksi esteettömyys ja sosiaalinen osallisuus.

Myös markkinavuoropuhelu on jäänyt vähäiseksi.

Virka ja valtakunnallinen kiertue

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan ministeriöön palkataan vastuullisten hankintojen edistämiseen keskittyvä työntekijä.

Tämä erityisasiantuntija osallistuu ruokapoliittisen selonteon toimeenpanoon.

Hänen tehtävänään on myös suunnitella ja toteuttaa valtakunnallinen kiertue kestävistä elintarvikehankinnoista. Kiertueen tavoitteena on vaikuttaa kuntien elintarvike- ja ruokapalveluhankintoihin ja edistää kestävyyskriteerien käyttöönottoa.

Suomen julkisten elintarvikehankintojen arvo on noin 350 miljoonaa euroa.

Motivan tekemä Julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalveluhankinnat -kysely lähetettiin touko-kesäkuussa 334 julkisen sektorin ruokapalveluista vastaavalle henkilölle ja siihen osallistui yhteensä 119 vastaajaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic