Uutiset

Suurten maakuntien sote-valmistelijat: Plan B on otettava nyt käyttöön – tavoitellun ns. "siltauksen" sisältö on toistaiseksi arvailujen varassa

Sote-järjestelmän rakenteellisilla uudistuksilla oli tarkoitus vastata 2020-luvun haasteisiin. Työtä on pakko jatkaa myös seuraavalla hallituskaudella, toteavat maakuntien muutosjohtajat. Kuva: Mauri Ratilainen
Sote-järjestelmän rakenteellisilla uudistuksilla oli tarkoitus vastata 2020-luvun haasteisiin. Työtä on pakko jatkaa myös seuraavalla hallituskaudella, toteavat maakuntien muutosjohtajat. Kuva: Mauri Ratilainen

Sote-uudistuksen eteen on tehty valtavasti valmistelutyötä kaikissa Suomen maakunnissa. Varsinaisen valmistelun rinnalla eri puolilla maata on rakennettu myös vaihtoehtoista mallia, josta puhutaan yleisesti Plan B:nä.

Uudenmaan maakunnan muutosjohtaja Timo Aronkytö ja Varsinais-Suomen muutosjohtaja Antti Parpo totesivat Yle uutisten haastattelussa, että Plan B on kulkenut mukana valmistelun eri käänteissä molemmissa maakunnissa.

– Olemme varautuneet sekä siihen että sote-uudistukseen liittyvät lait menevät läpi että siihen että ne eivät mene, Parpo kertoo.

– Itse sote-uudistus ei kaadu, vaikka hallituksen paketti ei läpi mennytkään. Nyt elämme tällaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen välivaihetta, mutta samojen ongelmien ratkominen jatkuu varmasti seuraavalla hallituskaudella, Aronkytö toteaa.

Keski-Pohjanmaan vt. muutosjohtaja Eija-Liisa Heikkilä toteaa, että tilanne pienissä maakunnissa on erilainen kuin suurissa ja väkirikkaissa maakunnissa.

– Tietyin osin, vaikka sote-valmistelijat ovat epäilemättä tehneet hyvää työtä kaikissa maakunnissa. Meillä Keski-Pohjanmaalla on jo parin vuoden ajan toiminut kuntien yhteistyönä toteutettu maakunnallinen sote-toimija Soite. Sellaisen rakentaminen oli jossain muualla vielä kesken, kun sote-uudistus kariutui.

Soten kaiutuminen toi keskusteluun uuden termin ”siltaus”

Sote-järjestelmän rakenteellisilla uudistuksilla on tarkoitus vastata 2020-luvun haasteisiin.

– Työ sote-palvelujen parantamiseksi jatkuu. Nyt keskitytään ns. siltaukseen, eli haetaan hallitukselta (toimitusministeristöltä) lupaa käyttää työhön ne rahat, jotka sote-uudistuksen valmisteluun on jo tähän mennessä myönnetty. Näin seuraavan hallituksen olisi helpompi jatkaa uudistuksen eteenpäin viemistä, Aronkytö kertoo.

– Ensi viikolla mietitään mitä tehdään loppukevät ennen kuin tulevan hallituksen kokoonpano vaalien jälkeen selviää. Työ mitä ilmeisimmin jatkuu ja me jatkamme niiden asioiden edistämistä, joita pystytään viemään eteenpäin myös seuraavalla hallituskaudella, sanoo puolestaan Parpo.

Siltaus terminä kuvaa tilannetta, jossa sote-uudistuksen valmistelua jatkettaisiin sellaisen yhdessä sovitun mallin mukaan, jonka tuleva hallitus voisi kenties hyväksyä omaan hallitusohjelmaansa.

– Ns. siltauksesta ei tietääkseni ole olemassa mitään yhdessä sovittua määritelmää. Sen sisältö ja toteutumisen todennäköisyys ovat nyt täysin poliitikkojen käsissä, Heikkilä toteaa.

Sote- ja maakuntauudistus oli yksi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen keskeisimmistä tavoitteista, ja sen kaatuminen johti hallituksen eroon viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti