Uutiset

"Suvustani murhattiin 70 perheenjäsentä, minä ehdin paeta viime hetkellä" – Mosulin naisten kauheudet jatkuvat, vaikka Isis ajettiin pois

Adiba Qasim vertaa jesidivähemmistön kohtelua siihen, miten juutalaisia on vainottu Euroopassa. Hänen suvustaan murhattiin 70 perheenjäsentä.
Vie ainakin kaksi sukupolvea, ennen kuin lapsissa itävä kosto laantuu, sanoo jesidinainen Adiba Qasin Genevessä. Kuva: Kirsi Hyytiäinen
Vie ainakin kaksi sukupolvea, ennen kuin lapsissa itävä kosto laantuu, sanoo jesidinainen Adiba Qasin Genevessä. Kuva: Kirsi Hyytiäinen

Nuori jesidinainen Adiba Qasim pääsi Isisin hallussa olleesta Mosulista Pohjois-Irakissa karkuun viisi vuotta sitten 19-vuotiaana.

– Suvustani murhattiin 70 perheenjäsentä. Minä ehdin paeta viime hetkellä vanhempieni kanssa läheltä Mosulia, ensin Turkkiin, kertoo Qasim nyt Genevessä.

Sveitsissä hän opiskelee yliopistossa, työskentelee rauhanturvakeskuksessa ja aikoo jatkaa asianajajaksi.

Qasim vertaa Mosulin oloja toisen maailmansodan aikaisiin Euroopan juutalaisvainoihin.

– Meitä jesidejä vainotaan kuin juutalaisia Euroopassa. Sodan aikana raiskatut jesidinaiset ovat suurissa vaikeuksissa synnyttämiensä lasten kanssa.

Heitä repivät muslimimiesten kanssa saadut lapset, koska jesidit eivät salli edes seurustelua muuta uskontoa tunnustavan kanssa.

– Vie ainakin kaksi sukupolvea, ennen kuin lapsissa itävä kosto laantuu. Irakin hallitus ei meitä auta, joten länsimaiden on puututtava tähän kuin aikoinaan Mosulin vapauttamiseen, Qasim vaatii.

Epäinhimilliset olot telttakylissä

Mosulissa eletään yhä epäinhimillisissä oloissa, vaikka kaupunki vapautettiin jo kaksi vuotta sitten ääri-islamilaisen Isis-järjestön hirmuvallasta. Irakilaiset asuvat teltoissa ja turvattomuudessa.

– Kipein ongelma on, että noin 300 000 mosulilaista asuu edelleen väliaikaisiksi tarkoitetuiksi telttaleireissä. Useat naiset ovat näissä pakolaiskylissä Isisin morsiamia eli heidät raiskattiin saamaan Isisille lisää taistelijoita.

Näin kertoo Genevessä Mosulin silmä -nimistä blogia pitävä Omar Mohammed. Historioitsija ja toimittaja on nyt jo muuttanut maanpakoon Eurooppaan, josta hän pitää yhteyttä kotikaupunkiinsa ja kymmeneen siskoonsa.

– Mosulin kauheutta pahentaa se, että kaupunkia vapauttamaan tulleilla länsijoukoilla ei ollut mitään suunnitelmaa varsinkaan naisten elämän jatkoon. Kaupunki pommitettiin Isisistä eroon, mutta naiset oli kaapattu tuossa vaiheessa jo kolmen vuoden ajan Isisin käyttöön.

Paikallisten elämä on siksi pysähtynyt Isisin kauhukauteen.

”Naisia käytettiin kuin sodassa aseita”

Mohammed kuvaa pöyristyneenä, miten yhdeksänvuotiaita tyttöjä alettiin naittaa tuolloin vanhoille miehille siivoojiksi ja synnyttäjiksi. Sukupuolielimet silvottiin.

– Naisia käytettiin kuin sodassa aseita.

Mosulista hävitettiin sairaalat, kirjastot ja koulut. Puhelinlinjat ja kännykkämastot katkottiin. Kaupunkilaisista tuli vankeja, kun Isis ei päästänyt heitä kaupungista pois ilman suuria maksuja.

– Jos länsimaat auttavat Mosulin jälleenrakennuksessa, nyt on viimeinen hetki yrittää saada varsinkin Mosulin naiset takaisin tämän päivän elämään ja yhteiskunnan jäseniksi. Myöhemmin se ei enää onnistu. Heillä ei ole minkäänlaista tulevaisuutta, Mohammed sanoo.

Monikulttuurisessa Mosulissa asui sunnimuslimeja, kristittyjä, kurdeja, arabeja ja etnis-uskonnollisia jesidejä. Isis käännytti miehet äärimuslimeiksi, ellei sitten tappanut ja kidnapannut heitä.

Ankara sharia-laki määrättiin voimaan. Naiset puettiin mustiin kaapuihin päästä jalkoihin. Kädet piilotettiin hansikkaisiin, eivätkä he saaneet liikkua enää ulkona ilman miestä.

Heinäkuussa 2017 Mosul vihdoin vapautettiin Isisin hallinnosta.

Mosul vapautettiin Isisin hallinnasta kesällä 2017. Sodan tuhojen korjaaminen tulee kestämään pitkään. Kuva Mosulista huhtikuussa 2018. Kuva: Janne Körkkö
Mosul vapautettiin Isisin hallinnasta kesällä 2017. Sodan tuhojen korjaaminen tulee kestämään pitkään. Kuva Mosulista huhtikuussa 2018. Kuva: Janne Körkkö

Mosul on jäänyt Isisin panttivangiksi

Mosulin elinoloja on verrattu maapallon suurimpaan kurjimukseen, Syyrian Aleppoon.

Pakolaisjärjestö IOM:n mukaan Mosulissa elää 30 000 ihmistä olosuhteissa, joissa ihmisarvo on tuntematon sana.

2014 kesäkuussa ääri-islamilainen Isis valloitti Mosulin sen jälkeen, kun Irakin armeija pakeni kaupungista. Parissa päivässä kaupungista lähti karkuun puoli miljoonaa ihmistä. Kaikkiaan kaupungin 1,5 miljoonasta asukkaasta pakeni miljoona ihmistä.

2015 tammikuussa Yhdysvallat aloitti yhdessä kurdien kanssa pommittaa kaupunkia sen vapauttamiseksi Isisin hirmuvallasta.

2016 lokakuussa ranskalaiset ja turkkilaiset joukot yhtyivät Mosulin takaisinvaltausyritykseen.

2017 heinäkuussa Mosul vapautettiin Isisin hallinnosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic