Uutiset

Sydney verhoutui sankkaan savusumuun jo toistamiseen tällä viikolla

Maastopaloista leviävä savusumu on heikentänyt Australian suurimman kaupungin Sydneyn ilmanlaatua huomattavasti jo toista kertaa tällä viikolla. Kuva: EPA

Maastopaloista leviävä savusumu on heikentänyt Australian suurimman kaupungin Sydneyn ilmanlaatua huomattavasti jo toista kertaa tällä viikolla. Ilmanlaatu putosi vaarallisen huonolle tasolle torstaina, kun edellisen kerran vastaavasta kärsittiin toissa päivänä.

Australian itärannikolla riehuvissa maastopaloissa on kuollut kuusi ihmistä ja yli 500 kotia on tuhoutunut lokakuun puolivälistä lähtien.

Uuden Etelä-Walesin ja Queenslandin osavaltioiden alueella roihuaa yli 110 paloa, ja Etelä-Australiassa syttyi keskiviikkona nelisenkymmentä paloa.

Savusumu on piinannut myös Etelä-Australiassa sijaitsevaa Adelaidea, jossa viranomaiset kehottivat ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa terveyssyistä. Tilanteen odotetaan kohenevan lähipäivinä.

Australian itärannikolla riehuvissa maastopaloissa on kuollut kuusi ihmistä ja yli 500 kotia on tuhoutunut lokakuun puolivälistä lähtien.
Australian itärannikolla riehuvissa maastopaloissa on kuollut kuusi ihmistä ja yli 500 kotia on tuhoutunut lokakuun puolivälistä lähtien. Kuva: EPA Australian itärannikolla riehuvissa maastopaloissa on kuollut kuusi ihmistä ja yli 500 kotia on tuhoutunut lokakuun puolivälistä lähtien. Kuva: EPA

Vaara leviää uusiin osavaltioihin

Tulipalovaara on levinnyt myös etelään Victorian osavaltioon, jonka luoteisosiin on annettu korkein mahdollinen palovaroitus.

–  Jos kyseisillä alueilla syttyy paloja, ne liikkuvat nopeasti, ovat ennakoimattomia ja mahdottomia saada haltuun, kertoi Victorian osavaltion pelastusjohtaja Andrew Crisp toimittajille.

Viranomaiset kehottavat maaseudulla asuvia ihmisiä siirtymään kaupunkeihin.

Maastopalojen riski on kohonnut myös saariosavaltio Tasmaniassa. Sen koillisosassa on parhaillaan kaksi maastopaloa, joista ei viranomaisten mukaan kuitenkaan aiheudu välitöntä vaaraa asukkaille.

Maastopalokausi on alkanut tänä vuonna Australiassa erittäin hurjana. Tutkijoiden mukaan palot alkavat entistä aikaisemmin ja jälki on aiempaa pahempaa, kun lämpötilat ovat nousseet ja maasto on pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi hyvin paloherkkää.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic