Uutiset

Syksyn kirjatapauksena Suomen House of Cards – Lauri Nurmi perkaa perussuomalaisten hajoamisen

Kaksikymmentä loikkaria seisoo dramaattisin ilmein eduskunnan aulassa 13. kesäkuuta. Perussuomalaisen eduskuntaryhmän hajoaminen on totta. Se tuntuu yllättäneen kaikki muut politiikan seuraajat paitsi Aamulehden Lännen Mediassa työskentelevän politiikan toimittajan, VTM Lauri Nurmen. Hän oli kirjoittanut Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinnan varalle tehdystä loikkaamissuunnitelmasta uutisen jo viikko ennen puoluekokousta. Sen myötä Nurmesta itsestäänkin tulee mediassa päivittäin haastateltu hahmo.

Nyt Nurmi on kirjoittanut kirjan Perussuomalaisten hajoamisen historia, joka ilmestyy 24. lokakuuta.

Nurmi kertoo saaneensa tiedon konkreettisesta varasuunnitelmasta touko-kesäkuun vaihteessa. Suunnitelma uudesta eduskuntaryhmästä tehtiin siinä vaiheessa, kun Timo Soinin ja Sampo Terhon lähipiirissä tajuttiin, että on todennäköistä, että Halla-aho voittaa. Nurmen mukaan siihen piti varautua myös keskustassa ja kokoomuksessa.

Hajoamiseen johtaneita kehityskulkuja Nurmi oli kuitenkin seurannut systemaattisesti jo vuosia. Kun hän haastatteli eurovaaleissa äänivyöryn saanutta Halla-ahoa Strasbourgissa vuonna 2014, hän oivalsi, että puolue kannattaa ottaa suurennuslasin alle.

-Halla-aho totesi, että maahanmuuttokysymysten tulisi olla enemmän politiikan keskiössä. Jännitteet puolueen sisällä näyttivät selviltä.

Nurmen kirjan esinäytöksenä palataan peräti vuoteen 2008, jolloin Nurmi tapasi Hakaniemessä Soinin sattumalta samana päivänä, kun tämän Maisterisjätkä-kirja oli ilmestynyt. Soini johti tuolloin 5 prosentin kannatuksen puoluetta ja kertoi Nurmelle arvioitaan puolueen tulevaisuudesta.

Kirja avaa Suomen kovan valtapolitiikan

Kuten rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kesällä luonnehti, Nurmenkin mielestä suomalainen politiikka lähentelee juonenkäänteissään amerikkalaista hittisarjaa House of Cards.

Kirjassaan Nurmi halusi kertoa ihmisille, miten kovaa valtapolitiikka Suomessa lopulta onkaan.

-Siitä, että toimittajat seisovat nauhurin kanssa pyytämässä kommentteja iltauutisiin, saa ihan väärän kuvan. On paljon asioita, joista ei koskaan haluta puhua julkisuudessa. Niitä analysoidakseen ainoa vaihtoehto on kirjoittaa kirja. Millaisia asioita ollaan esimerkiksi valmiita tekemään, kun panoksena on hallituksen pystyssä pitäminen.

Nurmen mukaan kiiltokuvia syntyy, kun nykyisin halutaan hallita julkisuutta ja rakentaa imagoja.

-Oikeasti politiikan teko on ihmisten välistä ja inhimillistä. On tulehtuneita henkilösuhteita, jotkut eivät voi sietää toisiaan. Joku laskee, miten pääsee valta-asemaan. On suunnitelmia, joista valitaan tilanteeseen tarkoituksenmukaisin, mutta samalla voidaan pettää liittolaisensa.

Soini toimi tulppana

Mikä sitten oli perustavanlaatuinen syy siihen, että perussuomalaiset hajosivat kahtia? Nurmen mukaan sisäinen paine ja linjaan liittyvät erimielisyydet kasvoivat monien vuosien aikana. Soini toimi tulppana paineelle siihen asti, kun ilmoitti luopuvansa puheenjohtajuudesta

-Kun tulppa poistui, ei ollutkaan enää yhdistävää tekijää vaan repesi avoin valtataistelu, jossa vastakkain olivat niin asiat kuin ihmisetkin.

Ytimessä ovat maahanmuuttokannat. Nurmen mukaan halla-aholaisten keskuudessa uskotaan, että hyvin kansallismielisen linjan kautta on mahdollisuus tavoitella takaisin 15–20 prosentin puoluetta. Soini taas on sanonut, että ei pidä maahanmuuttoa kovin kiinnostavana asiana.

-Soinin linjanvedon alle on kasautunut valtavat paineet. Hänen jälkeensä haluttiin vaihtaa kerralla koko linja ja julkikuva.

Nurmen mielestä hajoamista olisi tuskin voitu estää.

-Eduskuntaryhmään oli tullut keskenään liian erilaisia ihmisiä, joiden välille jännitteet olivat syntyneet vuosien kuluessa.

Entä miten Nurmi näkee sinisten ja perussuomalaisten tulevaisuuden?

-Perussuomalaisten tulevaisuus on melko vakaa. Suomessa on olemassa maahanmuuttoa vastustava äänestäjäkunta. Kannatus tulee pysymään kaksinumeroisissa luvuissa. Pitivätpä ihmiset siitä tai eivät, heidän olisi hyvä alkaa tottua siihen, että politiikassa on pysyvästi tällainen puolue.

-Sinisten ennuste on historian valossa hankala. Hyvin pitkälle ratkaisee se, onko seuraavissa vaaleissa mukana nimekkäitä hahmoja. Jos on, niin on mahdollista, että he voivat saada seuraavissakin vaaleissa muutaman kansanedustajan. Yllätyksien yllätys olisi, jos Timo Soini asettuisi ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Hänellä olisi todennäköisesti kansansuosiota jäljellä, mikä auttaisi sinisiä vaalityössä valtavasti.

Joka tapauksessa Nurmi uskoo, että ensi vuodestakin on tulossa poliittisesti hyvin kiinnostava.

Hajoaminen kesällä, kirja syksyllä

Toimittaja Lauri Nurmen (s. 1980) kirjoittama Perussuomalaisten hajoamisen historia -kirja (Into Kustannus) ilmestyy 24. lokakuuta.
Laaja analyysi alkukesän poliittisesta yllätyskäänteestä ilmestyy kirjana vain muutama kuukausi perussuomalaisen eduskuntaryhmän hajoamisen jälkeen. Nurmen mukaan sen mahdollistaa vuosien taustatyö. Nurmella oli valmiina kyselyjä, selvityksiä ja kymmeniä tunteja haastattelunauhoja. Kirjan kirjoittaminen alkoi jo pari päivää hajoamisuutisen jälkeen.
Kirjaa varten Nurmi on haastatellut nimillä tai nimettömästi kymmeniä ihmisiä sekä hallituksesta että oppositiosta.
Nurmen mielestä oli tärkeää tehdä haastatteluita ja aineiston keruuta heti, jotta tieto olisi mahdollisimman autenttista ja tuoretta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic